Je všímavost těžká?

Doporučený
Trochu jiné zprávy

Všímejte si. 
Meditace všímavosti může změnit život. Od zvýšeného pocitu jednoty se světem přes zmírnění deprese a úzkosti až po fyzické přínosy pro úroveň fyziologického stresu, zdraví srdce a léčení, ale i toho, že si z jednání odnesete víc, existuje tisíc a jeden důvod, proč cvičit všímavost.

Pokud jste úplný začátečník, položíte si asi otázku, je to opravdu tak snadné jako‚ jen tam pár minut sedět a vnímat své okolí‘? Ani náhodou. Vůbec ne.
Začít s všímavostí může být těžké. Vždy je tu něco jiného, ​​s čím by se  mělo zabývat, něco jiného dělat, někde jinde být. Můžete se posadit k meditaci jednou za modrého měsíce a pak se divit, proč to nefunguje, nebo to můžete neustále odkládat a rozhodnout se začít s praxí všímavosti „zítra“, „příští týden“, „až bude tento projekt hotov“. Pravdou je, že jediná vhodná doba pro zahájení cvičení všímavosti je TEĎ – a zde je několik tipů, které vám pomohou začít a držet se toho.

Pojďme na to.
Pokud chcete začít, budete to muset uskutečnit. To znamená, že upřednostníte svou touhu začít s praxí všímavosti a nebudete ji neustále odkládat nebo ji nechávat sklouznout dolů ze seznamu. Samozřejmě, že jste zaneprázdnění. Ale pokud  máte čas sednout si a dívat se na televizi, číst knihu, dát si kávu, jíst nebo si dokonce vyčistit zuby, pak máte čas na všímavost – je to prostě otázka rozhodnutí podstoupit tento proces. Začněte dnes. Všímavost můžete cvičit mnoha způsoby, včetně pozorné chůze nebo jiných fyzických aktivit – dokonce i všímavých prací. Pro úplného začátečníka je však nejjednodušší začít pomocí bdělého dýchání. Přesně tak se to jmenuje – jednoduše se na několik okamžiků tiše a pohodlně posaďte a soustřeďte se na svůj vlastní dech. Jakmile si osvojíte návyk a víte, co můžete od všímavosti očekávat, můžete přejít k dalším typům meditativní praxe.

Vytrvejte denně

Chcete-li získat maximální užitek z všímavosti, musí to být každodenní praxe, i když je to jen pět minut denně. Opět jde o stanovení priorit a také o inteligentní rozhodnutí – pokud můžete, vyberte si denní dobu, kdy víte, že to spolehlivě zvládnete. Meditovat každý den ve stejnou dobu a na stejném místě není nutné – meditovat můžete kdykoli a kdekoli – ale je užitečné , když se snažíte získat návyk. Pravidelnost návyk upevňuje. Pokud , ve chvíli, kdy si sednete s smyslem meditovat, a přesně tehdy se objeví vaše nejpanikovější a naléhavé myšlenky, typu... Odpověděli jste na ten naléhavý e-mail? Na tohle jste zapomněli? Věnovali jste se tomu? Nezapomněli jste nakoupit suroviny, které potřebujete k večeři? Prostě vás vaše hlava odvádí od záměru těla, pak nejjednodušší co můžete pro svou hlavu udělat je, že si vše na co se ptá, zapíšete a později se k tomu vrátíte. Hlava má pocit, že vyhrála, vy máte pár minut na trénink všímavosti. Pokud se totiž pokusíte začít všímavost cvičit se vším tím vířícím ve vaší hlavě, jste v úkrytu neznámo kde. Nejste tady a teď. Takže proto je důležité vyhodit své ‚věci‘ z hlavy, to co se tam tlačí zapsat a jít na všímavost. Fyzický akt, kterým to uděláte, ujistí vaši mysl, že nezapomenete na nic důležitého – ať už je potřeba udělat cokoliv, můžete se tomu věnovat poté, co uplyne vaše všímavá chvíle.

Použijte jednoduchý objekt jako nástroj všímavosti

Pro začátečníky je skličující jen „vyčistit si mysl“ – a v každém případě o tom všímavost ve skutečnosti není. Nejde o to nemyslet na nic, jde o to být všímavý, vědomý a pozorný k tomu, co si myslíte a co děláte. Když na něco myslíte, něco děláte, být přítomný, vědět, že to děláte a zároveň i vnímat jak. To je všímavost, ne autopilot, který vás tím provede... Mnoho začátečníků považuje za užitečné vybrat si velmi jednoduchý objekt, na který se během sezení všímavosti zaměří. Tady mluvíme opravdu jednoduše. Pingpongový míček. Jablko.  Malý krystal. Něco, co můžete držet v rukou, chcete-li, nebo se na to jednoduše dívat, ale co není složité ve tvaru, barvě, zdobení nebo příběhu. Při meditaci se soustřeďte na předmět, dovolte si jej cítit hmatem, nebo dovolte svým očím, aby po něm bloudily a uvědomte si jej. V určitém okamžiku během cvičení všímavosti – pravděpodobně každých pár sekund, když poprvé začnete – se vaše mysl bude toulat. A to je v pořádku. To se očekává. Časem se to zlepší a vaše mysl bude bloudit méně a méně. Když zjistíte, že se vám v hlavě objevuje náhodná myšlenka, uznejte ji, zaparkujte ji a vraťte se ke svému zaměření. Vaším úkolem je pozorovat, že tato myšlenka přišla, nebýt frustrovaný sám sebou, protože přišla.

 Tady se zastavím. Sedáte si s tím, že budete pozorovat plamen svíčky… pozorujete a každou chvíli zjistíte, že něco řešíte a plamen nevnímáte. Pomáhá to jen přivítat. Říct, ahoj, vím, že jsi tady… A zase se začít dívat na plamen. Prostě to jen přivítáte a necháte být.  Jak budete cvičit, nakonec si všimnete, že se vaše všímavost zlepšuje. jak to budete vědět? Jednoho dne zjistíte, že okamžitě zaparkujete rušivé myšlenky, místo abyste je následovali králičí norou a museli se vědomě vrátit zpět. 
V dnešní době existuje spousta aplikací na všechno. Pokud jste typ na  aplikace, najděte si nějakou, zkoušejte. Ze začátku mohou být ty informace užitečné nebo motivující, nebo nemusí být pro vás to pravé, ale každá sebemenší pomoc, když se snažíte začít s novým návykem, je požehnáním. Vyzbrojeni těmito tipy, věřte, že to pro vás bude snazší, než jste si mysleli, zavést každodenní praxi všímavosti a využívat mnoho výhod, o kterých víme, že to přináší. nevzdávejte to. Koneckonců, čím více bojujete s všímavostí, tím více ji pravděpodobně potřebujete! Časem zjistíte, když to nevzdáte, že dokážete v různých situacích vidět, slyšet více než předtím… Takže to za to určitě stojí, nemyslíte?

(0 - počet hlasů)
Přečteno 173 krát