Jetel a štěstí

Doporučený
Zdraví z přírody

Trojlístek
Nalezení čtyřlístku, může přinést štěstí, ale užívání červeného jetele, jako léčivé byliny může přinést ještě větší štěstí!

Lidé odpradávna oceňují terapeutické vlastnosti růžového a červeného květu, jetele červeného po celé generace. Zejména ženy předávaly jeho tajemství, jako lék na ženské problémy, ať už jde o premenstruační syndrom (PMS) nebo příznaky menopauzy. V moderní době vědecký výzkum podpořil jeho tradiční použití, včetně podpory síly kostí, zdraví krve, růstu vlasů a duševní pohody. U žen může červený jetel také nabídnout podporu pro příznaky menopauzy; u mužů se věří, že podporuje zdravou prostatu. 

Co je červený jetel?

Jetel červený, také známý jako jetel kravský, jetel luční nebo jetel divoký — je luštěnina vyskytující se v Evropě, západní Asii a severozápadní Africe.  Červený jetel obsahuje isoflavony. Isoflavony jsou typem fytoestrogenů, což jsou chemické látky podobné hormonu estrogenu. Ačkoli to může poskytnout nejvýznamnější přínos pro ženy, červený jetel má co nabídnout i pro muže.
Lidé tradičně používali červený jetel jako lék na nemoci, jako je astma, černý kašel, kožní vředy, zažívací potíže, dna, a dokonce i vážná, smrtelná onemocnění. Květy a listy jetele jsou jedlé, takže je lidé mohou přidávat do salátů nebo vařit v horkém čaji. Mleté květy červeného jetele můžete přidat do vody do koupele, abyste zklidnili svědivou pokožku, nebo jej aplikovat lokálně v masti. Mnoho lidí jej užívá ve formě kapslí nebo tekutého extraktu. Níže jsou uvedeny některé z nejlépe zdokumentovaných výhod. Slibný výzkum naznačuje, že červený jetel může pomoci ženám v menopauze.
 Menopauza, zastavení menstruačních cyklů, způsobuje fyzické změny včetně přerušovaného spánku, suché kůže, vaginální suchosti, přibírání nebo hubnutí a návalů horka. Stejně jako vitamín E a šalvěj může červený jetel zklidnit návaly horka, které ženy zažívají, a může jim pomoci s dalšími příznaky menopauzy.  Jako bonus může červený jetel také zvýšit náladu a libido u žen! 

Zlepšuje pevnost kostí.

S věkem přichází ztráta hustoty kostí. Může postihnout obě pohlaví, ale v důsledku hormonálních změn je zvláště častý u žen po menopauze.  Hormonální substituční terapie (HRT) má za cíl zabránit úbytku kostní hmoty a osteoporóze, ale studie naznačují, že přináší zvýšené riziko rakoviny prsu a srdečních onemocnění. Červený jetel naproti tomu podporuje normální obsah kostních minerálů a pevnost – bez nepříznivých zdravotních účinků. Vaše kůže je váš největší orgán. Protože sedí na vnější straně vašeho těla, vaše pokožka je zranitelná vůči škodlivým prvkům v prostředí, jako jsou vysušující účinky slunečního záření, topení, a dokonce i klimatizace. Červený jetel, který se užívá perorálně nebo lokálně na kůži, může zklidnit a zmírnit různé stavy a podporovat zdravou, normálně vypadající pleť.  Orálně může červený jetel zlepšit strukturu pokožky a úroveň vlhkosti a také zlepšit zdraví pokožky hlavy. 

Podporuje normální hladinu cholesterolu.

Vysoký cholesterol může vést k usazování tuku ve stěnách tepen, což zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice. Tendence červeného jetele podporovat vyvážené hladiny cholesterolu je prospěšná pro zdraví srdce. Významná studie zjistila, že červený jetel podporuje normální hladiny „špatného cholesterolu“ (LDL) u mužů, ale že hladiny cholesterolu u žen nereagují. 
Tento objev vedl výzkumníky k hypotéze, že předchozí studie, které nenašly „žádnou souvislost“ mezi červeným jetelem a cholesterolem, byly způsobeny ženskými testovacími subjekty, které zkreslovaly celkové výsledky. Jinými slovy, je zvláště silný při podpoře normálního cholesterolu u mužů. Kromě svého účinku na normalizaci cholesterolu podporuje červený jetel zdraví srdce tím, že podporuje normální hladinu krevního tlaku. Pokud se nekontroluje, může vysoký krevní tlak vést ke krevním sraženinám a dokonce mrtvici. Ale suplementace červeným jetelem může vyrovnat krevní tlak.
Tato „silová květina“ má dokonce ochranné vlastnosti, které pomáhají chránit před vážnými a smrtelnými kardiovaskulárními chorobami. Červený jetel může ředit krev – hustá krev vede ke srážení krve, které může vést k mrtvici. 

Je to lék na šťastnou náladu.

Pokud bojujete s úzkostí a depresí, nejste sami. Ale více než 75 procent žen, které užívaly extrakt z červeného jetele, zaznamenalo zlepšení nálady. Přehled studií o bylinných lécích pro duševní pohodu (včetně červeného jetele, a fenyklu) odhalil slibné výsledky pro červený jetel. Květy jetele jsou přírodním zlepšovákem nálady a podporují klid a pohodu.
Červený jetel je skutečně léčivá bylina. Tato malá rostlina nabízí velké výhody i pro zdraví mužů. Prostatické specifické antigeny (PSA) jsou proteiny, které produkuje prostata. Zvýšení jejich počtu může naznačovat řadu komplikací prostaty, včetně zvětšení nebo zánětu žlázy nebo dokonce závažných onemocnění. Užívání extraktu z červeného jetele podporuje normální hladiny PSA u mužů.

Může pomoci mužské plešatosti.

Mnoho mužů má „plešatost“, což je genetický stav, kdy muži ztrácí vlasy v určitém vzoru, který obvykle postihuje přední a horní část hlavy. Tím se liší od alopecie, což je vypadávání vlasů, které se vyskytuje po celé hlavě a postihuje muže i ženy. V jedné malé, ale slibné studii muži aplikovali krém s červeným jetelem a „biomimetickým peptidem“ (sloučeniny s identickými sekvencemi aminokyselin jako ty, které se tvoří v těle) po dobu čtyř měsíců.  Krém s peptidem z červeného jetele zvýšil růst vlasů více než krém s placebem. Vědci vyvodili, že napomáhal růstu vlasů tím, že stimuloval tvorbu bílkovin v „extracelulární matrici“, odkud vlasy rostou, a tím, že snižuje zarudnutí a otoky ve vlasových folikulech. 

Jak si připravit čaj z červeného jetele.

Bylinkový čaj je snadný způsob, jak si vychutnat červený jetel. Můžete si koupit čajové sáčky z červeného jetele připravené k vaření nebo si vyrobit vlastní – což je jednoduchý proces. Sušené nebo čerstvé květy zalejte horkou vodou a nechejte 15 min. louhovat. V případě potřeby oslaďte medem. Pije se 2x až 3x denně. 

Bezpečnostní opatření a vedlejší účinky.

Přírodní prostředky se mohou zdát neškodné, ale mají potenciál interagovat s léky, doplňky a některými zdravotními stavy. Například čaj z červeného jetele může zklidnit menstruační křeče, protože působí jako stimulant dělohy, ale právě z tohoto důvodu by ho nikdy neměly užívat těhotné ženy, protože může zvýšit riziko potratu. Podobně by se kojící ženy měly vyvarovat užívání červeného jetele.
Jako fytoestrogen napodobuje červený jetel hormony, a proto by jej neměl užívat nikdo, kdo má diagnostikované stavy citlivé na hormony, jako je rakovina prsu, rakovina dělohy nebo vaječníků, endometrióza nebo děložní myomy, bez pokynů od poskytovatele zdravotní péče.  

Body k zapamatování.

Rostlina jetele červeného nabízí mnoho terapeutických vlastností a může zmírnit příznaky mnoha stavů. Od duševní pohody po zdraví srdce má červený jetel mnoho aplikací. U žen zklidňuje červený jetel příznaky menopauzy tím, že zlepšuje hustotu kostí a snižuje návaly horka. U mužů i žen podporuje červený jetel normální krevní tlak. Podporuje také pozitivní náladu. U mužů se zdá, že červený jetel má pozitivní účinky na hladinu cholesterolu v krvi a mužskou plešatost a zdraví prostaty.

(0 - počet hlasů)
Přečteno 189 krát