Autem - Pěšky

Tělo jako lék

Chodíte ještě?
V dnešní době velmi mnoho z nás využívá auto ke svému přemístění z bodu A do bodu B, a to i v případě kdy jde jen o pár desítek metrů. Zapomínáme chodit.

Jenže tím pádem také zapomínáme na sebe a své zdraví.  Jistě všichni známe stres, ano doba je jaká je. V práci honíme termíny, doma obdobně totéž, na sebe nemáme čas, protože... Došlo mléko?, co uděláte jako první? skočíte do auta a jedete i když obchod máte za rohem, a i s parkováním, hledání místa apod.to nakonec trvá déle, než když byste se zvedli a šli pěšky. Jenže - žijeme ve stresu a takto přemýšlet se nám nechce. Přitom obyčejná chůze má velmi mnoho důležitých POZITIV pro naše zdraví, a hlavně naši psychiku, která dostává tak zabrat. Zkuste pro jednou nechat auto stát a jít pěšky nebo se v polovině cesty zastavit a jen se tak protáhnout a projít. Benefity pocítíte okamžitě, vaše tělo určitě. Aby vám to šlo snáz tady je pár tipů jak na to.

Hra s mozkem

Dobré je zkusit trochu obalamutit vlastní mozek. „Motivace vyžaduje hry mysli. Když je venku nevlídné počasí, zkuste si říct, že místo čtyřiceti minut půjdete ven jen na pět minut. Váš mozek bude méně odporovat, a když už budete venku, budete rádi a budete se procházet déle.“ Zkuste „vnímanou“ chůzi, chůze může, pomoci meditovat a uvědomit si sebe sama, což má všestranně oblažující účinky. Pokud vám meditace nic neříká, zkuste si jen uvědomovat každý svůj krok, došlápnutí, nerovný terén apod., Zklidní to váš maratón myšlenek, které, bojují o Vaši pozornost. Zhluboka dýchejte a zkuste se zaměřit na chůzi a pomalý dech, po chvíli si uvědomíte, že stres – napětí – je pryč a vy si jen užíváte procházku.

Sledujte stopy zvířat

Sníh, vlhko, bahno – to vše patří ke krajině a ročním obdobím a díky tomu vlastně i existuje mnohem více důkazů o tvorech, kteří se v ní pohybují. Pokud se vydáte mimo město, využijte toho a nalákejte nejen sebe, ale i děti na to, že půjdete stopovat zvířata. Buďte více kreativní. Zaznamenávání chodeckých úspěchů je osvědčeným motivátorem, dokud se nazpaměť nenaučíte, které cesty vám zajistí žádaných 10 tisíc kroků, a nezačnete se nudit. Zvyšte produkci endorfinů pomocí dalších aplikací, které k zachycení trasy využívají GPS telefonu, a díky tomu nabízí mnohem více služeb, jako jsou statistiky překonané vzdálenosti, nadmořské výšky, rychlosti a tempa, kadence kroků a výdeje kilokalorií. Oblíbené procházky můžete ukládat a sdílet s ostatními a zároveň zkoušet trasy doporučované online přáteli.
Dostaňte se do deep flow stavu. Chůze ostří mysl a podporuje kreativitu. Přináší totiž mozkové vlny théta, jež vyvolávají takzvaný „deep flow state“, tedy stav, kdy jsme absolutně ponořeni do činnosti, jíž se právě věnujeme, a dokážeme ze sebe vydat maximum. V tomto stavu nápady plynou volně a nekontrolovatelně a mozek se nachází ve stavu takzvaného „divergentního myšlení“, které je spojeno právě s kreativitou.
Kromě chůze je možné „deep flow“ stavu dosáhnout i při spánku nebo hluboké meditaci. Pokud si právě teď lámete s něčím hlavu, a ne, a ne na to přijít tak právě procházka je ideální příležitostí k vyřešení zapeklitosti, která vám nedá spát, nebo časem, kdy si můžete rozmyslet řadu zásadních záležitostí a přijít na spoustu věcí, které by vás vsedě za stolem nenapadly.
Plánujete si, že zavoláte kamarádovi, ale telefonování vsedě na pohovce vám připadá jako ztráta času? Spojte příjemné s užitečným, běžte se projít a u toho si po telefonu popovídejte s někým blízkým. Čas uteče rychlostí blesku a vy zabijete minimálně dvě mouchy jednou ranou. Budete se věnovat udržování sociálních vazeb i pravidelnému pohybu na čerstvém vzduchu. Doma vás potom bude hřát nejen vytopený byt nebo chladivý podle období, ale i radost z dobře odvedené práce.

Rozhlížejte se

Možná jste denně zvyklí procházet tytéž trasy s pohledem upřeným do země. Zkuste oči někdy zvednout a rozhlédnout se. Taková drobná změna neuvěřitelně rozšíří obzory a vy náhle zjistíte, kolik neprobádaných míst se ve vašem okolí nachází a kolik neznámých příběhů vypráví domy, stromy, ulice, okna, lesy, parky a vše, kolem čeho procházíte, aniž byste si to pořádně prohlédli. Časem zjistíte, že kvůli kvalitní procházce nemusíte jezdit za město či někam jinam daleko.

(2 - počet hlasů)
Přečteno 307 krát

Více z této kategorie:

« Jezte mono Všímavé jedení »