Nemám na výběr

Doporučený
Trochu jiné zprávy

Vždy je volba.

Všichni toužíme po tom, ať je náš život klidný a plyne pozitivním směrem. Nebylo by úžasné, kdybychom se cítili ujištěni, že vše v našich životech bude probíhat hladce a že budeme vždy nadšení pro naše každodenní činnosti, posíleni smyslem našeho života a trvale si udržíme celkový pocit naplnění?

V různých fázích našeho života přemítáme a přemítáme a mnozí z nás buď cítí lítost a nespokojenost, nebo čirou spokojenost a štěstí. Je smutné, že příliš mnoho lidí zažívá pocity lítosti a obviňuje své okolnosti na obyčejnou starou smůlu, takzvané „karty života, které nám byly rozdány“. Spíše, než obviňování bychom se však měli zaměřit na jednu věc, která je nejčastěji přehlížena – na skutečnost, že naše okolnosti se točí kolem volby – naší volby.   I když se zdá, že v životě nemáme na výběr, vždy ano. 

Samozřejmě vás slyším říkat: „ale…“ 

Mám děti, takže nemám na výběr
Jsem vdaná, takže nemám na výběr
Musím se postarat o své nemocné rodiče v jejich stáří, takže nemám na výběr
Nemám peníze, takže nemám na výběr
Mám nemoc, takže nemám na výběr

A seznam pokračuje dál a dál.  

Jsem v pasti...

Když přemýšlíte tímto způsobem, není divu, že se cítíte v pasti, frustrovaní, a dokonce naštvaní, a nakonec se tyto pocity projeví v depresi nebo úzkosti. A pokud nejsou pod kontrolou, mohou se projevit v plně rozvinutou nemoc. Pocit, že v životě nemáte na výběr, není neobvyklý jev, a ve snaze najít úlevu od frustrace obklopující toto smýšlení, často hledáme prostředek útěchy. Můžeme se obrátit s žádostí o podporu na důvěryhodného přítele, náboženství, profesionálního poradce, který nám pomůže pochopit, proč se cítíme tak, jak se cítíme, nebo možná nebezpečnější způsoby, jako je nadměrné pití nebo užívání rekreačních drog. Můžete říci, že nemáte pocit, že máte na výběr, a skutečně se vám to tak zdá. Ale je to skutečně realita? Nebo je to vaše vnímání, vaší současné životní perspektivy, že „cítíte“, že nemáte na výběr?

Bez ohledu na okolnosti, máte na výběr!

Podívejme se na to z jiné perspektivy. Zvažte následující scénáře. 

Nemáte peníze, a proto se cítíte bezmocní.
Máte dvě možnosti, buď věřit, že nemáte na výběr a zůstat v této situaci, nebo věřit, že máte možnost udělat něco, abyste svou situaci změnili. Která z těchto dvou možností má pocit ztráty moci a která má pocit naděje?

Podívejme se na další příklad. Možná se staráte o nemocného starého rodiče, a proto se cítíte jako v pasti (bez schopnosti).

Opět máte dvě možnosti, buď věřit, že nemáte na výběr a zůstat v této situaci, nebo věřit, že máte možnost najít jinou vhodnou možnost. Která z těchto dvou možností má pocit ztráty moci a která má pocit naděje? A je tu ještě něco. Zachytili jste jemné nuance v obou situacích? Existuje také třetí možnost a její pochopení je klíčem k tomu, abyste se cítili nejen zmocněni, ale také abyste měli svůj život pod kontrolou. Dokonce i v situaci, kdy se zdá, že skutečně neexistují žádné životaschopné možnosti, může pouhé pochopení, že máte na výběr ve všech oblastech svého života, snížit pocity ztráty moci a uvěznění.  Takže i když je vaší volbou zůstat například správcem, jednoduchá myšlenka vědět, že existují i ​​jiné možnosti, to může změnit vaše vnímání zbavení moci. Jinými slovy, i když vaše situace zůstane úplně stejná, prostý fakt, že pochopíte, že máte možnost ji změnit, ale podle své svobodné vůle se rozhodnete situaci trochu déle přečkat, často to ke změně stačí.  Protože se v té situaci už lépe cítíte. 

Pohled z jiného úhlu.

Například, když držíte dietu, máte na výběr, zda budete jíst potraviny, které vás poženou k vašemu cíli zhubnout 10 kg, nebo ne. Mnoho lidí se cítí v pasti z představy, že musí věčně počítat kalorie, aby si hubnutí udrželi, a to vede k pocitu, že jim budou navždy odepřeny pozemské požitky z jídla, které si čas od času všichni rádi dopřáváme. Ale když si tito jedinci dopřejí čas od času porušení diety, bojují s pocity viny. Na jednu stranu je pravda, že ke splnění cílů budete s největší pravděpodobností muset udělat životní změny a někdy vám tyto změny mohou způsobit pocit, jako byste přišli o některé z krásných životních nabídek. Ale pokud děláte dietní změny, které vás vedou k tomu, že se takto cítíte, jak prospěšná je vaše strava skutečně? Když si však řeknete, že chcete zlepšit své zdraví… Mohla by vaše vlastní mysl sabotovat, vaše úsilí o zlepšení vašeho zdraví nebo celkové pohody?

Musím nebo mohu?

Zvažte toto. Je možné, že jednou z vašich největších překážek je pocit, že v tomto případě musíte vždy počítat kalorie a odepírat si některá jídla, abyste se vyhnuli pocitům viny? Možná vás pouhá změna vnímání a prozkoumání dalších možností, které vám pomohou udržet si váhu a vyhnout se pocitům viny, může posunout k pocitu osobní svobody, lepšímu zdraví a lepšímu pocitu celkové pohody? 

Jak se na to dívat?

No, když dojde na výběr jídla, je kontraproduktivní mít myšlenky ve stylu: „Zatraceně! Velmi rád bych to snědl, ale nemůžu!" Můžete z toho dokonce cítit frustraci, že? Tím, že přemýšlíte tímto způsobem, ignorujete skutečnost, že skutečně máte možnost volby, a jednáte reakčním způsobem. Když jste reakční, ztrácíte sílu. Ve skutečnosti se necháváte ovládat svými vlastními, nezkrotnými emocemi a myšlenkami, což vede k nezdravým, negativním cyklům chování. 

Jsme reakční.

Chování reakčním způsobem, jednoduše znamená, že v tu chvíli máte pocit, že nemáte jinou možnost. A to ve vás jistě může vyvolat pocit pasti. Je klíčové, abyste chápali rozdíl mezi reakčním chováním a rozhodováním, a abyste se zaměřili na volby, které máte po ruce. I když je pravda, že to není tak snadné, jak to zní. Když se vrátíme k výběru potravin, vždy máte možnost jíst nezdravé jídlo. Ale, vy jste se vědomě rozhodli, že dnes „vyberu zdravější možnosti“. A není to lepší? Nezakázali jste si nic, zvolili jste si!

Mnoho lidí tráví roky, dokonce desetiletí, v pracovní situaci, kterou nemají rádi, cítí se nenaplnění a bez účelu. Na otázku, proč si nehledají uspokojivější pozici, mnozí říkají věci jako:
Nemohu skončit, potřebuji peníze.
Musím platit účty a tato práce poskytuje dobrý příjem.
Moje rodina je závislá na mně.
Do této práce jsem investoval roky.
Nemohu teď skončit a začít znovu, zvlášť v mém věku… co si lidé pomyslí?!
Je vám to povědomé? „Důvody“, jako jsou tyto, jsou všechny svou povahou reakční a opomíjejí myšlenku, že mohou existovat jiné možnosti – volby. Všechny tyto takzvané „důvody“, proč někdo musí pracovat v práci, kterou nemá rád, jsou zdánlivě platné. Chápu to! Ale všímat si jemného rozdílu mezi reakčním chováním a uznáním, že vždy existují volby, může znamenat rozdíl mezi pocitem uvěznění v situaci a pocitem, že to máte pod kontrolou. 

Vidíte vzor?

Všichni máme na výběr možnosti, i když se zdá, že žádné nejsou. I když se vám, vaše současná situace v zaměstnání nemusí líbit, stále je na vás, abyste tam zůstali. Už to není musím zůstat, protože živím rodinu, ale zůstanu, protože živím rodinu a začnu se dívat po jiných možnostech. HA, jste z pasti venku. Když nahradíte své reakční představy vědomými volbami, hned situaci nezměníte, ale v každé situaci se budete cítit pozitivněji. Tyto reakční reakce pocházejí z podvědomí a naznačují, že nemáte na výběr, tedy žádnou kontrolu. Věděli jste, že je to vlastně mechanismus přežití? Je to vaše prudká reakce na cokoli, o čem cítíte, že vám nějakým způsobem ubližuje. Aktivní volby pocházejí z vědomé mysli a naznačují, že máte volby a kontrolu bez ohledu na okolnosti.

Podívejme se znovu na stejný scénář, ale z perspektivy volby.

Co kdybyste se vědomě rozhodli, že dnes půjdete do své práce? Zítra uděláte jinou volbu – volbu půjdu do práce nebo ne? Vaše situace se nezměnila, ale to, jak jste ji vnímali, ano. Měli jste na výběr, bez ohledu na fakt, že do práce stejně musíte. Rozhodli jste se. 
Můžete se také rozhodnout, že protože vaše práce, vám nepřináší štěstí a naplnění, začnete zkoumat další možnosti a pracovat na zavádění pozitivních změn. To je významný krok, protože tento akt sám o sobě dělá mnoho věcí. Umožňuje vám mít větší kontrolu nad svou situací. Místo toho, abyste se vlekli do práce, protože musíte, si dovolujete, abyste se rozhodli jít do práce v kterýkoli daný den. Možná si řeknete: "Nejsem v nejlepší situaci, ale dnes se stejně rozhodnu jít do práce." Když začnete objevovat nové cesty, můžete začít pociťovat vzrušení z možnosti změny ve vaší pracovní situaci. Tím, že se zaměříte na potenciální nové kariérní příležitosti, začnou se otevírat nová okna, o kterých jste ani netušili, že existují. A proč se to děje? Protože se nyní soustředíte na potenciální pozitivní změnu místo toho, co je tak špatné s vaší aktuální životní situací právě teď. 

Jakmile začnete přebírat kontrolu a přemýšlet o svých možnostech, začnete si všímat, že všude kolem vás je příležitost. Není zajímavé, že jakmile se na něco začneme zaměřovat, ať už jde o stravu, novou práci nebo dokonce životní situaci, začneme si všímat nových možností při každé odbočce na silnici? Najednou to, co jsme kdysi považovali za slepou uličku, je ve skutečnosti přístup k novým cestám, o kterých jsme nevěděli, že existují, a to znamená otevření nových příležitostí, a nakonec nový a uspokojivější život! Pamatujte si, že pokud neustále cítíte, že nemáte žádné možnosti a že jste obětí životních okolností, pak se budete i nadále dívat tímto způsobem a nikdy si nebudete schopni představit pro sebe uspokojivější situaci. Pokud věříte, že úleva jakéhokoli druhu může přijít pouze z něčeho mimo vás, pak nikdy nenajdete řešení.

Vy musíte být řešením!

Připomeňme si z úvodu příklady okolností, za kterých se lidé mohou cítit, jako by neměli na výběr. Podívejme se, jak bychom mohli změnit tyto reakční reakce na vědomější volby.
Rozhodla jsem se mít děti, takže mám a měla jsem na výběr.
Rozhodla jsem se vdát, takže mám a měla jsem na výběr.
Rozhodl jsem se postarat se o své nemocné rodiče v jejich stáří, takže mám na výběr.
Mohu se rozhodnout někoho najít kdo mi s tím pomůže. Pořád to budu já, kdo se stará.

Volby, které jsem učinil v minulosti, mi nepřinesly žádné peníze, ale nyní mohu učinit nová rozhodnutí a změnit svou situaci.

Volby, které jsem učinil v minulosti, pravděpodobně vedly k nemoci, ale nyní se mohu rozhodnout změnit svůj životní styl a znovu získat kontrolu nad svým zdravím.

Jste tedy připraveni činit vědomější rozhodnutí? Když tak učiníte, budete ohromeni pozitivními zdravotními výsledky, které začnete pociťovat, úžasnou novou svobodou a pocitem pohody a budete si užívat každý den s novým pocitem úžasu!

(1 Hlasovat)
Přečteno 272 krát