Všímavé jedení

Tělo jako lék

Věda o všímavém stravování. Pochopení výhod pro vaše tělo a mysl.
V dnešním uspěchaném světě se mnozí z nás potýkají s problémy při výběru zdravého jídla kvůli zaneprázdněnosti a stresu.

 

Co je všímavé jedení?

Často se přistihneme, že jíme na cestách nebo bezmyšlenkovitě svačíme při multitaskingu. Tento přístup k jídlu však může vést k přejídání, špatnému trávení a nedostatku požitku z našich jídel. Všímavé stravování je přístup, který nám může pomoci lépe si vybírat jídlo a zároveň vyživovat naši mysl a duši.

Všímavé jedení je praxe přítomnosti a plného zapojení do prožitku jídla. Zahrnuje to věnovat pozornost barvám, texturám, chutím a vůním jídla, stejně jako náznakům hladu a plnosti vašeho těla. Všímavé jedení také zahrnuje uvědomění si svých myšlenek a emocí kolem jídla. Zda máte hlad, uvědomíte si, že jste ten den ještě nejedli, nebo je to více než 3 hodiny, nebo, že se potřebujete uklidnit. Nejde o to soudit to, vyvozovat závěry. Ne, nic z toho. Jde o to si to v tu chvíli pojmenovat.
Mám hlad protože jsem ještě nejedl-a, mám,,, nervy,, nevím jak situace dopadne, apod. záležitosti, potřebuji se uklidnit, najíst. Zajdu někam poblíž a něco si dám… Všímavé stravování není dieta, ale spíše přístup k jídlu a stravování, který klade důraz na přítomnost a plné zapojení do prožitku jídla. Jde o to stát se více v souladu se svým tělem a výběrem potravin. Cvičením všímavého stravování se můžete naučit důvěřovat signálům svého těla a vybírat potraviny, které vyživují vaše tělo i mysl. Chvíli to však trvá, proto je důležité nesoudit, nekritizovat se, ale jídlo si v této fázi dopřát, ale plně si zvědomit, teď, tímto jídlem zajídám to či ono. Může se to jevit na první dobrou, jako podporování selhání, jenže náš mozek funguje trochu jinak… Tím, že si to nezakážete, tak podruhé klidně v té samé situaci přijme, že místo knedlo-vepřo-zelo – si dáte třeba naklíčené Mungo. Vyplaví stejné hormony pro uklidnění, ale vy, přijmete důležité živiny, ukojíte nervy – emoce – a ještě nad sebou zvítězíte. Cvičení všímavého stravování má řadu výhod pro fyzické i duševní zdraví. Některé z výhod zahrnují.

Zlepšené trávení

Když jíme všímavě, věnujeme čas tomu, abychom jídlo důkladně rozžvýkali, což napomáhá trávení. Pozorné stravování může také snížit trávicí problémy, jako je nadýmání, plynatost a poruchy trávení. Když jíme příliš rychle nebo při multitaskingu, často polykáme vzduch, což může vést k zažívacím problémům. Tím, že věnujeme čas pozornému jídlu, můžeme tyto problémy omezit. Pozorné stravování může také pomoci při regulaci hmotnosti. Když budete věnovat pozornost signálům hladu a plnosti svého těla, je méně pravděpodobné, že se budete přejídat nebo jíst, když nemáte hlad. To může vést ke zdravější váze. Všímavé stravování vám také může pomoci lépe si uvědomovat výběr potravin a činit zdravější rozhodnutí, která podpoří vaše cíle v oblasti řízení hmotnosti.

Snížení stresu a úzkosti

Všímavé stravování může také pomoci snížit stres a úzkost. Tím, že budete přítomni v daném okamžiku a soustředíte se na zážitek z jídla, je méně pravděpodobné, že vás budou rozptylovat vnější stresory. To může vést k uvolněnějšímu a příjemnějšímu jídlu. Jíst všímavě vám také může pomoci lépe si uvědomovat emocionální spouštěče jídla a omezit přejídání související se stresem.

Zvýšené sebeuvědomění

Cvičení všímavého stravování může zvýšit vaše sebeuvědomění ohledně vašich stravovacích návyků. Možná si budete více uvědomovat své stravovací preference, spouštěče přejídání a emoce kolem jídla. Tím, že si budete více uvědomovat sami sebe, můžete dělat informovanější výběr potravin, které podpoří vaše fyzické a duševní zdraví.

Tipy pro procvičování všímavého stravování. Pokud jste v ohleduplném stravování nováčkem, může být náročné vědět, kde začít. Zde je několik tipů, jak cvičit pozorné stravování:

Zpomalte. Udělejte si čas na zpomalení a vychutnejte si jídlo. Odložte rušivé prvky, jako je telefon nebo televize, a soustřeďte se pouze na zážitek z jídla. Jíst všímavě může být také skvělou příležitostí, jak si vychutnat jídlo s přáteli nebo rodinou a spojit se s blízkými.
 Použijte své smysly
Zapojte své smysly všímáním si barev, textur a chutí jídla. Než si dáte sousto, udělejte si čas na přivonění k jídlu. Když si uděláte čas na to, abyste své jídlo ocenili, je pravděpodobnější, že si ho vychutnáte a budete se cítit spokojeně.
Bavte se, se svým tělem.
Před jídlem si udělejte chvilku na kontrolu svého těla a všimněte si všech náznaků hladu nebo plnosti. Jezte, když máte hlad, a přestaňte, když jste sytí. Užitečné je také dělat si během jídla přestávky, abyste se zkontrolovali se svým tělem a všimli si, jak se cítíte. 
Naslouchejte svému tělu. Věnujte pozornost tomu, jak vaše tělo reaguje na různé potraviny. Všimněte si, jak se cítíte z určitých potravin, a vybírejte takové potraviny, které podpoří vaše fyzické a duševní zdraví. Pokud vám určité jídlo nedělá dobře, je v pořádku se mu vyhnout. Udělejte si chvilku a vyjádřete vděčnost za vaše jídlo a za lidi, kteří to umožnili.

Vděčnost vám může pomoci stát se více přítomnými v daném okamžiku a vážit si jídla, které jíte. A nejen to, umožní vám to spojit se plně s jídlem i tělem a naučíte se tak snadněji kdy máte dost. Dnes se možná podivujeme u starých filmů, že před jídlem děkovali za možnost se najíst apod. Jenže z psychologického hlediska, tím, že se na jídlo hned nevrhli, provedli rituál, mozek zahnal ten prvotní vlčí hlad, a oni pak snědli pouze tolik kolik si tělo řeklo. I to je o všímavém jedení.
 Při jídle se vyhněte rušivým vlivům, jako je telefon nebo televize. Když jsme rozptýleni, je méně pravděpodobné, že budeme přítomni v daném okamžiku a plně se zapojíme do zážitku z jídla. A také hůře budeme slyšet tělo, že už má dost. Také postupně zapomínejte všechny moudra typu, že talíř musí být prázdný apod.

Buďte k sobě laskaví.

Všímavé stravování je praxe a vyžaduje čas, než se rozvine. Buďte k sobě laskaví a neočekávejte dokonalost. Pamatujte, že každé jídlo je příležitostí k procvičování všímavého stravování. Všímavé jedení je přístup k jídlu a jedení, který klade důraz na přítomnost a plné zapojení do zážitku z jídla. Zahrnuje to věnovat pozornost pocitu hladu a plnosti vašeho těla, stejně jako barvám, texturám, chutím a vůním jídla. Cvičení všímavého stravování má četné výhody pro fyzické i duševní zdraví, včetně zlepšení trávení, řízení hmotnosti, snížení stresu a úzkosti a zvýšení sebeuvědomění. Dodržováním tipů pro praktikování všímavého stravování se můžete naučit důvěřovat signálům svého těla a vybírat potraviny, které vyživují vaše tělo i mysl.  

Potřebujete-li, poradit jak na snížení hmotnosti, zlepšení vitality bez přísných diet, objednejte se na konzultaci. Vitalita, zdravá váha není o dietách. Je o komunikaci se svým tělem.

(1 Hlasovat)
Přečteno 202 krát