Zelenina i významná léčivka

Zdraví z přírody

Petržel léčí.
Petržel je voňavá zelená bylina, s osvěžující chutí, která se často používá k ozdobení jídel a ke zlepšení chuti.

Nenechte se však zmást jejím jednoduchým vzhledem, protože je to zdroj různých vitamínů a minerálů. Existuje mnoho způsobů, jak konzumovat petržel, může být barevným doplňkem salátů, polévek, omáček a sendvičů. Věděli jste ale, že petržel můžete uvařit i do uklidňujícího a terapeutického čaje? Čtěte dále, a dozvíte se více o petrželovém čaji, jeho přínosech pro vaši pohodu a jak si můžete sami kombinovat petržel s jinými bylinami. 

Co je petrželový čaj?

Petrželový čaj ,je bylinný čaj vyrobený z čerstvých nebo sušených listů petrželky.   Listy mají přirozeně jasnou, hořkou chuť, proto se někdy do čaje přidává sladidlo. Můžete si koupit sušenou verzi nebo zelenou. Vzhledem k celkem příznivé ceně, zelené petrželky je pro tělo přínosnější udělat si čaj z čerstvé petrželky. Louhováním petrželky v horké vodě se do nápoje vylouhují její sloučeniny. To vám umožní získat stopy rostlinných polyfenolů a následujících živin s každým douškem petrželového čaje jako jsou:

Vitamín A
Vitamín C
Vitamín K 
Folát 
Vápník 
Železo 
Hořčík 
Draslík 
Měď 
Mangan 

Výhody petrželového čaje.

Polyfenoly, vitamíny a minerály v petrželovém čaji mohou poskytovat různé farmakologické účinky, včetně mimo jiné diuretických, antioxidačních, protizánětlivých a nefro protektivních účinků na lidské tělo.  Všechny tyto živiny společně pomáhají tělu tím, že: detoxikuje tělo — Díky svým přirozeným diuretickým vlastnostem mohou listy petržele pomoci vyplavit toxiny z těla prostřednictvím moči.  Snižuje riziko rakoviny –  Apigenin, jeden z flavonoidů získávaných z petrželového čaje, má prokazatelně chemo protektivní vlastnosti. Svým způsobem donutí poškozenou buňku se strávit. Pomáhá s oxidačním stresem, poškození DNA, zánětu.  Podporuje imunitní zdraví – Petrželový čaj vám poskytuje vitamín C, který může pomoci zlepšit vaši imunitní obranu tím, že vytváří funkci buněčné imunity, stimuluje aktivitu pohlcující oxidanty a podporuje funkci epiteliální bariéry proti patogenům.  Petrželový čaj také zvyšuje hladinu vitaminu A, který byl ve studii z roku 1928 nazván „protizánětlivým vitaminem“ kvůli své zásadní roli při posilování imunitních funkcí.
Zbavte se nadýmání – Petržel se tradičně používá ke zmírnění příznaků nadýmání. Nadýmání může pomoci i úprava stravovacích návyků, jako je zpomalení polykání.  Bojuje proti účinkům volných radikálů — Petrželový čaj může být dobrým zdrojem flavonoidů, karotenoidů, vitamínů a minerálů, které mají antioxidační vlastnosti a pomáhají chránit vaše buňky před škodlivými volnými radikály.  Snižuje riziko ledvinových kamenů, tím, že petržel může pomoci zvýšit objem moči, snížit vylučování vápníku močí a zvýšit kyselost moči, což z ní činí přírodní lék proti urolitiáze.  Podporuje zdravou funkci jater — tím, že extrakt z petržele může mít hepatoprotektivní účinky díky svým antioxidačním vlastnostem. Spravuje hladinu krevního tlaku – Petržel může pomoci snížit hladinu krevního tlaku tím, že uvolňuje více sodíku do moči a stimuluje močení. To snižuje množství tekutiny protékající vašimi krevními cévami, což zase snižuje tlak na stěny vašich cév. 

Jak si připravit petrželový čaj.
1/8 až 1/4 šálku čerstvé petrželové natě 
voda 
Syrový med nebo stévie podle chuti (volitelné) 

Vložte lístky do šálku nebo čajové konvice. Uvařte dostatek vody pro vámi vybranou nádobu. Zalejte vroucí vodou. Listy louhujte asi čtyři minuty, nebo déle pro silnější chuť.

Pokud byl čaj připraven v šálku, listy odstraňte. Přidejte špetku surového medu nebo stévie. Můžete kombinovat různým poměrem s mátou, meduňkou. Pokud chcete rychlejší a bezpečnější detox celého organismu tak si uvařte celou petržel i s natí. Tedy kořen a nať. Petržel uvařte do měkka, můžete jen pít vývar nebo jíst i uvařený kořen. Hodí se na krátké půsty, odkyselení těla, na podporu lymfatického systému a celkově rozproudí metabolismus. Doporučená kůra je svazek celé petržele, denně po dobu 2 týdnů. Vaše tělo vám poděkuje.

(1 Hlasovat)
Přečteno 184 krát

Více z této kategorie:

« Jetel a štěstí