Víte vůbec co vlastně chcete?

Doporučený
Tělo jako lék

Ruku na srdce, víte opravdu co chcete? 
Štěstí je něco, co všichni chceme, ale nestane se to jen tak, musíte to udělat.

Zkuste si vypěstovat těchto 10 návyků, možná vám to chvíli potrvá, vypěstovat si všechny hned. Mějte se sebou trpělivost, přejete si přece pro sebe štěstí a vše to nejlepší, co tak rádi od srdce přejeme jiným. Je čas dát si TO vše, sobě. V tu chvíli je to trochu těžší, protože musíte uznat, že štěstí se jen tak nestane. Lidská mysl, když je ponechána svým vlastním zdrojům, tak se hned chytne negativity: nazývá se to „negativní zaujatost“ a je to strategie přežití. Chcete-li dosáhnout štěstí, musíte překonat tuto vrozenou zaujatost a vycvičit se do vzkvétajícího myšlení. Stejně jako fyzický trénink musí být i toto něco, co děláte pravidelně, je to mentální trénink. Jde o to vytvořit si návyky, které vyživují vaše štěstí, a dělat to záměrně. Pak to vaše ego, mysl, tělo přijme jako něco co je automatické a o to v první chvíli jde. Nemusíte přijmout , trénovat, souznít a chtít umět všechny tyto návyky najednou, jsou zde, je to 10 návyků, které si můžete vypěstovat, abyste si vytvořili štěstí, po kterém toužíte.
Přijměte vědomě svou výzvu

Nejlepší chvíle ve vašem životě nejsou pasivní chvíle. Místo toho se tyto chvíle  obvykle stávají, když je vaše tělo nebo mysl napjaté na své hranice ve snaze dosáhnout něčeho, co stojí za to, něčeho, co vás nutí reagovat promyšleně, riskovat a udržet si víru v sebe sama. Věřit si, že to dáte. Chcete-li zažít tyto nejlepší okamžiky, musíte najít projekt ,věc, prostě něco... co vás inspiruje, a dělá šťastnými, takový cíl, který bude vyžadovat odhodlání a bude představovat výzvu. I když výzva vyžaduje úsilí k překonání, vyžaduje také kreativitu. Bez kreativity zůstává štěstí nepolapitelné, ale přijímání výzev, které podporují kreativitu, je spolehlivým zvykem budovat štěstí.
Odpusťte minulosti

Je přirozené přemýšlet o tom, co vás přivedlo do tohoto bodu vašeho života, pokud je právě teď chmurný. Je snadné dávat tomu vinu, jenže tím stojíte na místě a štěstí? To je v tu chvíli v nedohlednu. Je však také důležité si připomenout, že nemůžete udělat nic, abyste změnili minulost. Ona už se totiž stala. Nejlepší, co můžete udělat, je zeptat se sami sebe, co byste příště udělali jinak, a pak jít dál, od-pustit druhým i sobě . Představte si, jak to pouštíte jako lodičku po vodě. Až se lodička rozmočí, potopí se a zmizí. Stejně tak vaše minulost. Už vás nebude trápit.  Bude to jen pocit a vzpomínka v neutralitě... Když i tak zjistíte, že se vaše mysl utápí v minulosti, snažte se vědomě změnit směr svých myšlenek a soustřeďte se na to, co máte dnes pod kontrolou. Vyzvednout děti, dopsat práci, uvařit večeři… Prostě soustředit se na věci, nad kterými máte vy, opravdu MOC. 
Nepopírejte však svou minulost – je vaší součástí – ale nezdržujte se v ní. Podívejte se na ní, jako na auto, které jede okolo vás. Přeci za ním nepoběžíte abyste jej stále viděli…Že vám poslední věta přijde absurdní a nesmyslná? Jenže přesně to děláte, když se stále držíte v dějích, které se staly a vy nemáte moc je změnit. NEBO? Jedině, že umíte cestovat v čase... 
Trénujte se, abyste se těšili na kroky, které můžete udělat nyní, a zjistíte, že se v životě budete cítit lépe.
Zaměřte se na své pocity

Zaměření vám pomůže věnovat se vaší vnitřní emocionální krajině prostřednictvím označování a zkoumání vašich pocitů. Nebojte se, nebudete ani sobečtí či sebestřední. Jen budete tady a teď a ne někde...  Nevyhýbejte se těm pocitům, které evokují minulost, jejich potlačování nebo pokoušení se je ignorovat. Proč? Stojí vás to mnohem více úsilí a vašeho času. Vrací se vše pak intenzivněji a vy stále dokola se s ní potýkáte. Zkuste si uvařit čaj, kávu, na co máte zrovna chuť, klidně i dvojku vína, zamyslet se nad jedním bodem, který se vrací s největší urputností a dovolit si probrat si v sobě, prozkoumat co to je, co se stále vrací. Vztek na sebe? Na někoho? Co je to za emoci a tu si dovolit pustit. Už se pak vracet nebude, a když se vrátí tak jen jako něco, že ano, o tom vím, ale to už je dávno.
Je v tom klid a je potřeba méně energie, abyste klidně uznali ty dávné emoce nebo vnitřní pocity. Jak to? Protože je to jako např. máte rádi smažený květák, ale váš žlučník pak vyvádí. Tak si ho prostě nedáte, ale třeba si jen vychutnáte tu vůni apod. Nebo si kousek dáte a dáte si ho s vědomím, že… Rozdíl v tom je veliký. Pokud pak něco bude, nebudete vyšilovat a jednoduše sáhnete po něčem co ten žlučník uklidní, řeknete si no, jo, ale i tak, bylo to dobré a tohle zvládnu, za chvíli to přejde... Šli jste do toho, věděli jste, mohli jste to ovlivnit a rozhodli se...
Jakmile si zvyknete pozorovat a přijímat své vnitřní pocity, tyto pocity budou méně intenzivní a vy se stanete klidnějšími – klíčový prvek štěstí.
Buďte vděční

Lidé, kteří cítí více vděčnost, se lépe vyrovnávají s velkou životní změnou a jsou méně vystresovaní, méně depresivní a spokojenější se svými vztahy. Počítáním svých požehnání , co vše teď máte, tak z toho, můžete díky vděčnosti udělat obvyklý stav bytí. Je těžké si stěžovat na maličkosti, když děkujete, že jste vy a vaši blízcí živí a zdraví. Stejně tak je těžké se příliš stresovat placením účtů, když jste vděční, že máte střechu nad hlavou, protože málem... 
Udělejte si seznamy dobrých věcí ve vašem životě nebo  pravidelně říkejte blízkým dobré věci, které se vám během dne staly, a téměř okamžitě se začnete cítit šťastnější. Funguje silněji, když tyto pocity s někým sdílíme než se v nás pevně zakoření.

Zjednodušte si život i prostředí okolo sebe

Psychologické testy ukazují, že lidé trpí větším stresem v přeplněných domech a přeplněných kancelářích. V čistých prostorách se cítíte uvolněněji a energičtěji. Vytvořte si ve svém životě jednoduchost tím, že se uklidníte: vyhoďte oblečení, knihy a věci z domácnosti, kterých jste se za poslední tři roky nedotkli. Co na tom, že v těchto šatech jste toho tolik zažili, teď už jsou vám malé nebo úplně vyšly z módy. Je to minulost a drží vás kde už dááávno nejste. To, kde v domě sbíráte nepořádek, může podle Feng Shui také naznačovat, kde může být energie ve vašem životě zablokována. 
Pokud to jde, máte balkón, zahrádku či jinou možnost jak, pěstujte si vlastní jídlo, zkuste trávit čas na zahradě a žijte život, který je ve vašich možnostech a mezích. Zjednodušený život snižuje váš stres a přemýšlení o tom, co je potřeba ke zjednodušení vašeho života, vám pomůže soustředit se a udržet pozornost na věci, které jsou pro vás opravdu důležité. To je základ pro štěstí. Děláte věci, žijete život, který ovládáte.
Usmívejte se, když můžete

Pocit bezpečí je nezbytný pro pocit štěstí. Výzkum ukázal, že mozková chemická látka oxytocin odzbrojuje reakci na hrozbu. Objímání je jedním ze způsobů, jak zvýšit hladinu oxytocinu, ale ve světě , kde vládl COVID jme se začali bát objímat tolik jako dříve. Svůj mozek však můžete přimět k vylučování oxytocinu častějším úsměvem. Úsměv se pak stává zvykem, tak to dělejte, kdykoli můžete.

Dýchejte

Když jste nervózní, váš dechový vzorec se mění a zkracuje se a ztěžuje. Pokud chcete stabilizovat své emoce a zklidnit své tělo, pak je řízené dýchání účinným způsobem, jak toho dosáhnout. Naučte se dýchat zhluboka do břicha a plně vydechovat. Když pracujete s dechem, pracujete na stabilizaci svých emocí a na odstranění jakýchkoli překážek štěstí.
Milovat někoho

Existuje spousta důkazů , že akt, kdy se zavážete milovat jiného jedince (nebo domácího mazlíčka), může přinést štěstí. Existuje celá řada důvodů, proč se má za to, že funkční, dlouhodobé a angažované vztahy dělají lidi šťastnějšími a zdravějšími. Prvořadým z nich je pozitivní vliv vestavěného podpůrného systému, takže pracovní a životní stres lze snáze diskutovat s blízkou osobou, což pomáhá zmírnit stres. Jste sami? Kočka na klíně nebo procházka se psem umí divy se stresem.

Připojte se

Lidé, kteří jsou šťastní, jsou lidé, kteří jsou spojeni se světem mimo ně. Zvykněte si hledat způsoby, jak toto spojení vytvořit, protože se to nestane jen tak, musíte to udělat. Spojení s ostatními pomáhá vyvážit tok dávání a přijímání ve vašem životě – obojí může přinést pocity štěstí. Když se spojíte s ostatními, umožňuje vám to přijímat podporu a na oplátku nabízet podporu ostatním.
Pocit, že jste součástí podpůrného systému a jste spojeni s ostatními, snižuje osamělost, která je také běžnou překážkou pocitu štěstí.
Bohatství života spočívá ve spojení s ostatními, proto si zvykněte pravidelně někoho oslovovat. Pro úplné introverty pomůže i dotaz na prodavače v prodejně, kde najde své zboží, s pejskem v parku se komunikace navazuje také snáz. Jde o to dodat si odvahu a jít třeba na akci pořádanou ve vaší ulici, Neřešte, co bude když apod. Řešte, o čem to asi bude, tím si dodáte odvahu a chuť jít a ostatní se děje už samo. Dovolte si to! Vy za si to zasloužíte!
Meditujte

Meditativní stav mysli vzniká praxí a disciplínou. Meditace je praxe, která rozvíjí vaši schopnost uvědomění, trpělivosti, soucitu a jasnosti. Důkazy také ukazují, že meditace silně podporuje pocity štěstí a může snížit pocity stresu a úzkosti. Prostřednictvím meditace můžete vyvinout nový výchozí režim mozku, který se méně soustředí na ego a lítost nad minulostí nebo stresy z budoucnosti a člověk je více sladěný s přítomností. Schopnost žít v přítomnosti je pro prožívání štěstí zásadní. Možná si ze začátku nevíte rady, jak správně meditovat, řízené meditace nejsou ve vašem tempu, může vám vadit hlas provázejícího a milión dalších věcí, které vás mohou od toho odrazovat.

Tak zkuste vědomou chůzi. Vnímejte, jak našlapujete, kde se noha dotýká země, jaký je povrch země po, které jdete. Úplně se ocitnete v přítomnosti a o tom meditace je. Nebo si jen zkuste pohodlně sednout a v duchu si říkat nádech, výdech a provádět dle toho. Za chvíli si všimnete, že se někde touláte a tělo dýchá samo bez vašeho vedení. To je v pořádku, prostě začnete znovu. Zkuste si pravidelně najít denně 20 minut ve stejnou hodinu. Za pár dní zjistíte, že myšlenky vás odvádí už méně, a i v průběhu dne, když je stres apod. tak si začnete vědomě dýchat, získáváte si od stresu odstup. Myšlenky už tak šíleně nepobíhají... HURÁ, začínáte vyhrávat nad stresem a emocemi.

(0 - počet hlasů)
Přečteno 125 krát