Silná imunita

Doporučený
Zdraví z přírody

Jste stále na půl nemocní?

Léčivé potraviny pro posílení imunitního systému jsou paradoxně hojně přehlíženy. Mnohdy proto, že o nich nevíme, jaký přínos pro naši imunitu mohou mít. Váš imunitní systém je pod neustálým útokem cirkulujících mikrobů.

Dejte svému tělu více než jen šanci bojovat tím, že se budete krmit těmito devíti potravinami, aby byl váš imunitní systém přirozeně silný. Představte si, že imunitní systém je tak silný, že můžete být v blízkosti nemocných a neonemocnět. Nebylo by to úžasné? Nemuseli byste zameškat práci ani zůstat celý den v posteli a mohli byste zvládnout období nachlazení a chřipek, aniž byste onemocněli. Klíčem k tomu je silný imunitní systém. Jak můžete posílit svůj imunitní systém, když jste nemocní? Ještě lépe, jak můžete přirozeně posílit svůj imunitní systém?

Vše co potřebujete vědět...

První věc, kterou potřebujete vědět, je, že imunitní systém je komplexní. Skládá se z molekul, buněk a organismů, které všechny spolupracují jako organizovaný systém na vytvoření obranyschopnosti těla – imunity! Představte si svůj imunitní systém jako paletu barev. Různé barevné barvy kombinované dohromady, vytvářejí nové barvy, které potřebujete k nakreslení určitých prvků ve vašem obraze. Tak funguje imunitní systém. Váš imunitní systém kombinuje různé proteiny a vytváří protilátky, které bojují s infekcí. Nejedná se o jednoduchý systém, ale o komplexní systém, který se neustále mění a vyvíjí, aby vytvořil to, co je potřeba pro ochranu. Vaše tělo je extrémně chytré a odolné. Ví, jak se o sebe postarat! Váš imunitní systém však potřebuje vaši pomoc, aby organismus zůstal silný a odolný.

Mažete správně?
Jedním ze způsobů, jak můžete svému imunitnímu systému pomoci, je to, co jíte. Mnoho potravin a bylin má vlastnosti, které posilují přirozenou imunitní odpověď vašeho těla. Zde je 9 potravin, které posilují imunitní systém a udržují jej v chodu jako dobře namazaný stroj! 

Vývar z kostí.
Je přesně to, jak to zní – vývar z kostí. Ať už je to kuřecí, krůtí nebo hovězí maso, kosti se dusí po dlouhou dobu, aby se extrahovaly živiny. Z kostí, které jsou na mírném ohni, vznikne vývar. Je bohatý na živiny a dobrý pro imunitní systém. Důvod, proč je silný pro imunitní systém, je ten, že obsahuje aminokyseliny. Vývar z kostí obsahuje aminokyselinu arginin, u které bylo prokázáno, že pomáhá regulovat imunitní odpověď a kontrolovat zánět. Další aminokyselina v kostním vývaru, glycin, pomáhá kontrolovat zánět Achillovy šlachy tím, že rychleji přeskupuje molekuly kolagenu, aby se šlacha uzdravila. Aminokyseliny, jako je výše zmíněný glycin, zlepšují imunitu tím, že pomáhají tělu rychleji opravovat bílkoviny a snižují zánětlivou reakci.  

Jak používat: Vývar z kostí lze použít několika různými způsoby. Dá se použít jako základ do polévek, dá se použít při vaření místo másla nebo se dá pít jako šálek čaje.

Česnek

Česnek má svou pověst, že odvádí upíry, ale věděli jste, že je také účinný pro váš imunitní systém? Nejzajímavější na česneku je to, že posiluje přirozenou imunitní funkci vašeho těla. Dělá to tak, že stimuluje buňky ve vašem imunitním systému, včetně vašich přirozených zabíječů a dalších bílých krvinek. Přirozené zabíječe jsou typem bílých krvinek ve vašem těle známými jako lymfocyty, které jsou zodpovědné za počáteční imunitní odpověď vašeho těla na zabití viru nebo patogenu. Tělo je náchylnější k nemocem a zánětům, když je imunitní funkce nízká, takže konzumace česneku je dietní způsob, jak udržet imunitní systém těla silný.  

Jak používat: Syrový česnek má nejsilnější vlastnosti na posílení imunity, ale vařený česnek má také spoustu energie! Česnek lze použít v mnoha různých receptech. Dodá hodně chuti vařeným jídlům, a dokonce i salátovým dresinkům. Můžete také jíst syrové stroužky česneku nebo je rozdrtit ve vodě, abyste je rychle spotřebovali. Česnek je ale po uvaření tak chutný, že si ho můžete při vaření více užít!

Med.

Syrový med je nejen sladký a chutný, ale také léčivý. Med má vysokou hladinu antioxidantů. To je důležité, protože volné radikály přispívají k nemocem, zánětům a stárnutí v těle. Antioxidanty v surovém medu pomáhají bojovat proti volným radikálům, které poškozují imunitní systém. Jedna studie porovnávala kukuřičný sirup s medem jako sladidlo. Tato studie ukázala, že med zvýšil antioxidační aktivitu v plazmě u zdravých dospělých. Studie dospěla k závěru, že nahrazení kukuřičného sirupu medem bojuje proti oxidativnímu stresu a má pozitivní vliv na imunitní systém. Bylo také popsáno, že med má vysokou úroveň antibakteriálních vlastností, které se ukázaly jako alternativní léčba infekcí močových cest u těhotných žen.  

Jak používat: Dobrá zpráva o medu je, že skvěle chutná! Můžete jej přidat do horkého čaje, pokapat jím misku lesních plodů, použít do salátových dresinků nebo dokonce sníst jen tak lžíci denně! Ujistěte se, že si kupujete surový med, a pokud najdete surový med, který je místní ve vaší oblasti, je to ještě lepší.

Zázvor.

Zázvor má přirozené protizánětlivé vlastnosti díky svým surovinám gingerol, segoal a paradol. Poskytují zázvoru výhodu inhibice prozánětlivých cytokinů v těle. Tyto cytokiny jsou zodpovědné za vytváření většího zánětu v těle. Protože zázvor může tyto cytokiny redukovat, zánět se přirozeně sníží. Zázvor se také ukázal jako účinný antibakteriální prostředek v klinickém použití. Protože zázvor dokáže zabíjet bakterie v těle, bude přirozeně chránit imunitní systém! 

Jak používat: Můžete použít syrový zázvor nebo můžete použít i mletý sušený zázvor. Existují zázvorové kapsle stejně jako zázvorový čaj! Čím více způsobů můžete začlenit při použití zázvoru do svého jídelníčku, tím lépe.

Kokos.

Hydratace je pro tělo jednou z nejdůležitějších věcí. Lymfatický systém, který je zodpovědný za tvorbu, skladování a transport bílých krvinek, reguluje imunitní systém detoxikací a odstraňováním odpadních látek. Zatímco zůstává hydratovaný, lymfatický systém pokračuje v proplachování, aby se nepřetržitě detoxikoval. Kokosová voda je hydratační na silné úrovni. Na rozdíl od běžné vody obsahuje kokosová voda elektrolyty, které pomáhají vašim buňkám absorbovat vodu. Elektrolyty jsou klíčem k hydrataci, a proto je kokosová voda tak prospěšná. Zůstat hydratovaný zabraňuje překrvení lymfatického systému, takže imunitní systém může fungovat na optimální úrovni. Výzkum také přesvědčivě ukazuje, že tato voda má protizánětlivé vlastnosti!  

Jak používat: Je to velmi snadné! Vypijte nebo použijte jako základ pro svůj koktejl.

Špenát.

Není pochyb o tom, že tmavá listová zelenina je zdravá, ale není zdravá jen v obecném smyslu, je silná zejména pro imunitní systém. Listová zelenina, jako je mangold, kapusta a špenát, obsahují vitaminy posilující imunitu, jako je vitamin C. Vitamin C podporuje imunitní systém antioxidačními vlastnostmi a ochranou proti oxidativnímu stresu. Bojuje s patogeny a podporuje rozvoj buněčných funkcí imunitního systému. Listová zelenina také obsahuje vlákninu, která je užitečná pro udržení správné funkce trávicího systému. Toxiny se vylučují trávicím traktem, takže čím častěji můžete toxiny eliminovat, tím méně práce má váš imunitní systém! Zelená zelenina také obsahují důležité vitamíny a minerály, jako jsou látky posilující imunitu. 

Jak používat: Listovou zeleninu můžete jíst v salátu, restovat s česnekem (pro extra posílení imunity), přidat do sendviče, použít do smoothie a hodit i třeba do fritézy. Jsou všestrannou složkou a v nabídce je mnoho druhů. 

Jsou bobule a bobule, které jsou ty pravé?

Bobule jsou známé pro svou vysokou hladinu antioxidantů, které bojují proti oxidativnímu stresu, a naopak posilují imunitu. Bobule ale také obsahují důležité fyto chemikálie a vitamíny, jako je vitamín C, u kterých bylo prokázáno, že pomáhají při imunitních onemocněních. Nejen to, bobule jsou také dobré pro trávicí systém, což je důležité, protože většina imunitního systému je ve střevech! Bylo prokázáno, že bobule mají pozitivní vliv na střevní mikro biom, který přirozeně posiluje imunitu, protože 80 procent vašeho imunitního systému se nachází ve střevech. Různé barvy bobulí představují různé antioxidanty a fyto chemikálie, takže jezte co nejvíce různých odrůd! 

Jak používat: Svačina bobulí v syrovém stavu, přidejte je do smoothie, přidejte je do salátů nebo je smíchejte s mraženým banánem a vytvořte bobulovou „zmrzlinu“! 

Nejen barvivo, je to i lék.

Kurkuma a protizánětlivé vlastnosti jdou ruku v ruce. Protizánětlivé vlastnosti kurkumy pocházejí ze skutečnosti, že kurkumin, složka kurkumy, má potenciál blokovat molekuly, které hrají roli při zvyšování zánětu. Kurkumin inhibuje zejména transkripční faktor NF-kB, který je spojován se vznikem akutních zánětlivých stavů. Vzhledem k tomu, že kurkumin má potenciál narušit škodlivé procesy v těle, je velmi prospěšný pro imunitní systém. 

Jak používat: Kurkuma je koření, které lze přidat téměř do každého receptu. Čerstvý kořen kurkumy lze připravit na porci šťávy nebo teplého čaje. Ale všimněte si, že byste měli konzumovat kurkumu s černým pepřem, protože tato studie ukazuje, že piperin v černém pepři zvyšuje absorpci kurkuminu o 2000 procent. 

Bezinky jsou in.

Černý Bez, zejména extrakt z černého bezu, se ukázal jako užitečný proti viru chřipky, protože obsahuje antivirové vlastnosti. Vědci zjistili, že je účinný proti 10 různým kmenům chřipky a také snižuje příznaky chřipky během tří až čtyř dnů. Tyto drobné tmavé bobule jsou prospěšné nejen pro své antivirové vlastnosti, ale také proto, že přirozeně stimulují imunitní odpověď k boji proti patogenům. 

Jak používat: Bezinky konzumujte ve formě bezinkového sirupu nebo extraktu z černého bezu. Můžete si koupit sušené bobule a vyrobit si vlastní sirup, nebo jej najít v sekci imunity v místním obchodě se zdravou výživou. 

Co dál?

S devíti výše uvedenými potravinami podporujícími imunitu můžete chránit svůj imunitní systém mnoha způsoby. Kromě jídla však existují způsoby, jak posílit imunitní systém a poskytnout tělu zdravotní výhody. 

Spánek: Můžete cítit, jak vaše tělo reaguje, když se v noci dostatečně nevyspíte. Jste unavení, podráždění, a dokonce se vám zdá, že se vám zpomaluje mozek, že? Pokud to tedy cítíte na fyzické úrovni, představte si, co se fyziologicky děje uvnitř vašeho těla. Spánek je důležitý pro regeneraci organismu. Berte to jako způsob, jak dobít své tělo. Kvalitní a dostatek spánku každou noc to je nejen dobré pro tělo jako celek, ale i imunitního systému.

Minimalizace stresu: Stres vytváří zánět a zánět je kořenem mnoha nemocí. Vše je velmi jednoduché! Najděte způsoby, jak relaxovat každý den a soustředit se na to, co vám přináší radost. Myšlenky jsou velmi silné generátory reakcí v těle.

Pocení: Kůže je největším orgánem těla. A detoxikace je způsob, jakým tělo odstraňuje toxiny. Pokud tedy přemýšlíte o tom, jak zlikvidovat spoustu toxinů, má smysl to dělat přes kůži, že? Pocení je pro tělo nezbytné, proto se v sauně hýbejte nebo se poťte tak často, jak jen můžete!

Existuje tolik způsobů, jak pomoci imunitnímu systému, kromě spoléhání se na léky nebo volně prodejné léky. Klíčem k imunitnímu systému je udržet ho silný, než onemocníte. Preventivní opatření jsou nejlepším způsobem, jak udržet tělo zdravé. Existuje mnoho potravin, které přirozeně podporují silný imunitní systém, stejně jako návyky životního stylu, které si můžete vytvořit sami a které budou také prospívat imunitnímu systému. Vaše zdraví je ve vašich rukou!

(0 - počet hlasů)
Přečteno 136 krát