biotin
biotin

Biotin

Doporučený
Zdraví z přírody

Jaká máte střeva?

Říká se, že střeva jsou náš druhý- první a ten hlavní mozek. Jestliže nemáme svá střeva v pořádku - pak ani náš mozek a organismus není v pohodě, v jaké si zaslouží být. Zdravá střeva to je nejen vitalita a radost ze života, ale i delší a kvalitnější život.

Krásná, hladká pokožka a husté, hedvábné vlasy, obrazně řečeno, mají původ ve střevech a vitamín biotin v tom může pomoci víc než všechny kosmetické ústavy světa. Je to o to úžasnější, že játra potřebují pouze jednu tisícinu gramu tohoto vitaminu jako trvalou rezervu, aby mohla zásobit buňky nejen pokožky a vlasů, ale celého těla touto úžasnou živinou. Pokud vše převedete na peníze, vyjde vám, že příroda je nejlevnější kosmetický salon.
Biotin se nachází v kvasnicích, játrech, vaječném žloutku, rajčatech, sójových bobech, hnědé rýži a otrubách.
Biotin, který naše buňky potřebují, je však produkován převážně bakteriemi v našich vlastních střevech. Sami jsme výrobci vitamínů. To je možné pouze v případě, že nebude narušen extrémně složitý, citlivý a uspořádaný svět střevních mikrobů.
Vše, co potřebují, je zdravé jídlo, aby se mohli pilně věnovat svému podnikání.

Jak obnovit jejich rovnováhu.

Sebemenší nerovnováha, jako je sklenice vodky, kostka cukru nebo tableta antibiotika, může vést k chaosu. V tomto případě je produkce biotinu snížena. 
Moderní metabolické biochemiky nepřekvapuje, že podvyživeným lidem padají vlasy a jejich pokožka vypadá ochablá a povadlá.
Vzhledem k tomu, že střevní sliznice je poseta nekonečnými záhyby, není její plocha co do velikosti menší než tenisový kurt.
Žijí na něm kvadriliony mikroorganismů, jejichž celková hmotnost se rovná váze jater (asi jeden a půl kilogramu) a které nejsou z hlediska výkonu v metabolickém procesu o nic horší. Zdravá střevní flóra je nedobytnou hrází proti patogenům. Zároveň produkuje vitamíny jako biotin nebo vitamín K a dodává energii střevní sliznici.
Naše tělo samo je tedy jakousi továrnou na vitamíny. 

Ve střevech se tvoří krásná hladká kůže a hustá hedvábná kštice. To je místo, kde bakterie produkují biotin. Tento vitamín si tedy vyrábíme sami, ale pouze pokud naše jídlo obsahuje dostatek kvasnic, jater, žloutku, rajčat, sójových bobů, hnědé rýže a otrub.

Také věříte, že biotin je i v hranolkách či klobáse?

Kdo preferuje uzenou klobásu a hranolky, krémové dorty, konzervy, tučné maso s knedlíkem nebo křupavé tyčinky, může si do šesti týdnů zabít celou střevní flóru.
Alkohol, nikotin a zneužívání pilulek dělá také své. Celý svět sestávající z tisíců druhů mikroorganismů, které příroda tak pečlivě vytvořila, byl zničen.
To je stejné jako zbavit les všech stromů, keřů, trávy, květin, mechu, všech velkých i malých zvířat a pak ho polit žíravinou. Co zůstane po tom, si každý dovede představit. 
To, že je střevní flóra zničena, lze snadno zjistit poruchami trávení, jako je průjem nebo zácpa, nadýmání, zápach z úst, vypadávání vlasů, kožní problémy. Molekuly biotinu, které se přesto z takového střeva dostanou do krevního oběhu, je třeba hledat.
Vzhledem k tomu, že zkažené střevo a nekvalitní jídlo vedou k obezitě, mnozí drží dietu a následkem toho je, že extrémně důležitý biotin není tělu dodáván s potravou. 

Čistě ovocná strava často neobsahuje vůbec žádný biotin. Totéž lze říct o bramborové a masové stravě. Kdo dodržuje speciální vaječný jídelníček a tři dny po sobě jí pouze syrový bílek, ztrácí veškerý biotin ve střevech, protože avidin obsažený v bílku (ochranná látka skládající se z bílkovin a sacharidů) ničí čtyřikrát více biotinu, než sám váží.
Podle nedávných údajů hraje biotin důležitou roli v metabolismu sacharidů, interaguje s hormonem slinivky břišní inzulinem. Biotin se navíc podílí na tvorbě tzv. glukokinázy, látky, která „nastartuje“ metabolismus glukózy. 
Glukokináza se vyrábí v játrech, kde se ukládá biotin. To je důležité zejména pro diabetiky, u kterých je obsah glukokinázy v játrech snížen. 
S přidáním biotinu (16 mg denně) mohou lékaři významně zlepšit metabolismus glukózy u diabetických pacientů. 

Umíte stabilizovat krevní cukr?

Biotin se také významně podílí na syntéze glykogenů nahromaděných v játrech a svalech sacharidů, dále na vstřebávání těchto zásob a na tzv. glukoneogenezi, při které je 16 z 22 aminokyselin přeměněn na glukózu. Tento proces je nezbytný pro udržení stabilní hladiny cukru v krvi. Příliš nízký obsah cukru (lékaři tomu říkají hypoglykémie) se stal novým masovým onemocněním, které je neustále nebo periodicky přítomno v každém druhém z nás.
Náš mozek a nervové buňky se živí pouze glukózou. Proto obsah cukru v krvi musí vždy zůstat na určité úrovni – 80-100 mg glukózy na 100 mililitrů krve. Při 60 mg se stáváme nervózní, podráždění, unavení. Na 40 mg nás ráno trápí otázka, jak přežít tento den. Při dávce 30 mg nejsme schopni zvládnout každodenní úkoly.
Nejnepatrnější konflikt, jediné „ne“, může vést k nervovému zhroucení.  
Vzhledem k tomu, že ženy dokážou v těle akumulovat pouze 300 gramů glukózy (muži – 400 g), dochází k rychlejšímu vyčerpání jejich zásob. Hladina cukru v krvi klesá rychleji a ženy jsou nervóznější nebo depresivnější a častěji trpí nespavostí než muži.  

S ohledem ke všem těmto důvodům je nutné zajistit dostatečné doplňování zásob biotinu. Vitamín má ale i jiné úkoly. Pomáhá při trávení bílkovin a je důležitým spojencem v metabolismu s dalšími vitamíny B, jako je kyselina listová a pantotenová a vitamín B12. Kromě toho se podílí na odbourávání mastných kyselin a při spalování tuk.

ELIXÍR MLÁDÍ.

Vzhledem k tomu, že biotin obsahuje síru, lze jej nazvat vitamínem krásy pro pokožku, vlasy a nehty. Jinými slovy: kdo chce být krásný a udělat na lidi dobrý dojem, neměl by ignorovat biotin. Kůže, vlasy a nehty totiž síru potřebují a někdo ji tam musí dodat. Biotin se osvědčil jako ideální prostředek, který vždy dopraví svůj náklad síry na správné místo. 
Vzhledem k tomu, že biotin řídí metabolismus tuků a nachází se převážně v kožních a vlasových buňkách, přirozeně ovlivňuje obsah tuku v pokožce.
Tam, kde není dostatek vitamínu, dochází k seboree, narušení funkce mazových žláz. Jejími důsledky jsou zejména vypadávání vlasů a lupy. A vzhledem k tomu, že to způsobuje i nedostatek síry, kůže bledne a vlasy matné. Nehty se stávají křehčími. 
Švýcarští vědci v roce 1991 provedli zajímavý experiment. Skupině pokusných osob v počtu 32 osob s lámavými nehty bylo podáváno 25 mg biotinu denně po dobu 3 měsíců.

Po všem výše uvedeném není divu, že během této doby se tloušťka jejich nehtů zvýšila o čtvrtinu. Díky přítomnosti síry ve vitaminu krásy biotinu se pokožka jako mávnutím kouzelného proutku stává hladkou, vlasy jsou svěží a nehty pevné.
Při nedostatku biotinu dochází k narušení činnosti mazových žláz, což vede k vypadávání vlasů a lupům a také ke zvýšené lámavosti nehtů.

Podle čeho poznáte, že Vám chybí biotin:

Únava
Nervozita, podrážděnost
Příliš suchá nebo mastná pokožka
Vypadávání vlasů, lupy
Šedá barva sliznic úst a hrtanu
Deprese, letargie
Bolesti svalů.
Dalším důležitým úkolem biotinu je vázat oxid uhličitý s puriny, které obsahují dědičnou informaci našeho těla.
Je také nezbytný pro syntézu hemoglobinu, barviva červených krvinek.
Tato bioaktivní látka je tedy velmi všestranná a používá se téměř ve všech částech těla. 

Starejte se o své tělo, jako o své auto!

Během trávení se vitamín uvolňuje z bílkovin ve stravě a dostává se do krevního oběhu. Může však být také nezávisle syntetizován ve střevě.
Jedná se o speciální enzym biotinidázu. Tento protein je pravděpodobně také „vozidlem“, kterým se vitamín dostává do krve a buněk. Výsledky nejnovějších výzkumů ukazují, že novorozenci někdy pociťují nedostatek tohoto enzymu. Provádějte pozorování v případech, kdy se děti narodí s nízkou hladinou cukru v krvi, ale s velmi vysokým obsahem amoniaku a kyseliny mléčné. Ve věku dvou až tří měsíců se u těchto dětí rozvine zánět kůže nebo vypadávání vlasů včetně řas a obočí.
V každém takovém případě analýzy ukazují nedostatek biotinu. Lékaři předepisují vitamín – a nemoc zmizí. Právě nedostatek biotinu je podle vědců příčinou náhlé smrti novorozenců. Jde zřejmě o geneticky podmíněnou neschopnost asimilovat biotin. Mnoho lékařů nyní trvá na tom, aby se všichni novorozenci nechali zkontrolovat hladinu biotinu v krvi. Mnoho novorozenců trpí nedostatkem biotinu. Právě nedostatek tohoto vitaminu je podle fyziologů jednou z příčin rané kojenecké úmrtnosti. 

Svalnatá ramena.

Molekuly biotinu nesou na svých „ramenech“ zátěž síry do 70 bilionů buněk v těle. V interakci s mnoha dalšími bioaktivními látkami se podílejí na metabolismu.
Přitom stěží existuje jiný vitamín, který by byl tak jednostranně specializovaný na somatické procesy, tedy ovlivňoval pouze fyziologii. Biotin se nechce zabývat duševními pochody v lidském těle, přichází do kontaktu s bílkovinnými sloučeninami, které se nachází především v ořechách a semenech, biotin hraje důležitou roli v zásobování nervových buněk energií. Svět myšlenek a vjemů mu však zůstává nedostupný. 

Kolik biotinu potřebujeme?

Na každých 1000 kalorií, které zkonzumujeme, potřebujeme asi 100 mikrogramů biotinu. V souladu s tím je u žen denní potřeba přibližně 250 mcg vitaminu a u mužů - 300 mcg. Při normální činnosti střev stačí, když jen pětina tohoto množství pochází z potravy. U tohoto vitaminu nehraje resorpce, tedy přímá asimilace oběhovým a lymfatickým systémem, žádnou roli. Mnohem důležitější je zdravá střevní flóra, ve které bakterie nepřetržitě produkují dostatek molekul vitamínů. Aby bezpočet střevních bakterií mohl dělat svou práci, musíme jíst zdravé, plnohodnotné potraviny. Patří sem hnědá rýže, brambory, zelenina, saláty, ovoce, mléko (ne balené, ale domácí), vejce (žloutek). Ideálními doplňky výživy jsou pivovarské kvasnice, melasa, otruby a rybí tuk, kde jsou biologicky aktivní látky obsaženy v koncentrované formě. 

Bohaté na biotin: Potraviny (100 gramů) Mikrogramy (miliontiny gramu)

Játra 102
Sójová mouka 63
Vaječný žloutek 54
Vlašské ořechy 37
Arašídy 31
Sardinky 21
Mandle 17
Houby 15
Hnědá rýže 9
Celozrnné otruby 3
Špenát – Rajčata 2 Tvaroh 2

Zamyslete se.

Zdravá střevní flóra je nezbytná pro zásobování těla biotinem, aby se vytvořilo dostatečné množství tohoto vitamínu. Pokud je biosyntéza ve střevě narušena (např. v důsledku podvýživy, alkoholu, nikotinu atd.), je nutné biotin přijímat s potravou. K čemu je biotin:
Metabolismus tuků
Metabolismus sacharidů
Pokožka
Vlasy
Nehty
Svalové buňky
Krevní cukr
Energie pro mozkové buňky a nervy.  

Na závěr otázka... Máte ho dostatek?

(0 - počet hlasů)
Přečteno 152 krát