hubnutí podle typu postavy
hubnutí podle typu postavy pinteres

Hubnutí podle postavy

Doporučený
Zdraví z přírody

Znáte se?

Typ postavy, resp. somatotyp je tělesná stavba jedince. Každému je dán geneticky a základní, zděděný typ postavy je těžké změnit. Někdo je „od přírody“ drobnější, jiný má třeba široká ramena. Nechápejte to ale tak, že nemůžete ovlivnit to, jak bude vaše postava vypadat.

Strukturu těla, tedy například výšku nebo robustnější kostru sice neovlivníte, ale každý dokáže změnit složení těla. Jde o poměr svalové hmoty k množství podkožního tuku v těle, což je i jedna ze základních charakteristik jednotlivých somatotypů. Kromě toho, že somatotyp má vliv na výkonnost sportujícího člověka, je také významným faktorem hubnutí, nabírání svalové hmoty a formování postavy. Některým lidem to jde zkrátka snadněji než jiným díky jejich somatotypu. Všeobecně rozlišujeme tři základní somatotypy – ektomorf, mezomorfní a end morf.

Jaký typ jste?

Ektomorf je hubené postavy s dlouhými, štíhlými končetinami a prsty. Má subtilnější kostru, málo tukových buněk, rychlý energetický výdej. Budování svalové hmoty a přibírání je pro ektomorfa poměrně obtížné. Rychle spaluje a dobře zpracovává sacharidy, takže si nemusí přísně hlídat jejich příjem. Zjednodušeně řečeno, může jíst cokoliv v libovolném množství, aniž by přibral. To však nemusí být vždy výhodou.
Mezomorfní má robustnější kostru a více svalové hmoty, široká ramena, ale úzký pas a boky. Jeho ruce jsou velké a hrudník svalnatý. Jsou to lidé s atletickou postavou, kteří nemají problém nabírat svaly a udržet si nižší hodnotu podkožního tuku.
Bez velkého úsilí dokážou zhubnout, pokud mírně upraví režim. Stejně jednoduše i přibírají.

Endomorfní se vyznačuje tendencí k nadváze, resp. vyšší tělesnou hmotností a také větším množstvím podkožního tuku. Má širokou tvář s nevýraznými črty, krátké končetiny a prsty. Všeobecně jsou to méně aktivní lidé, kteří hůře spalují kalorie a tuk a mají spíše tendenci k ukládání přijaté energie. Lehce přibírají ze sacharidů, proto si jejich příjem musí více hlídat a ve stravě se zaměřit spíše na zdravé tuky a bílkoviny.

Potřebuji to vědět?

 Možná vám postačí základní popisy. Pokud ne, pomohou měření – tělesné výšky, hmotnosti, obvodu bicepsu a lýtka, tloušťky kožních řas. Na základě těchto měření se určí, jaké charakteristiky, kterého somatotypu u vás převládají. Často mluvíme také o smíšeném somatotypu, resp. mezitypech, které není možné zařadit jednoznačně do konkrétní skupiny (např. ektomorfní mezomorfní). Ale i přes to, že téměř každý je kombinací dvou somatotypů, většina lidí se dokáže zařadit do jedné ze tří skupin. Své tělo by měl každý rozvíjet po všech stránkách. Pracovat na síle, flexibilitě, mobilitě, ale i kondici a vytrvalosti. Jen tak bude funkční a výkonné a bude vám bezbolestně sloužit dlouhá léta. Každý člověk je však jiný, jedinečný, a to, co je vhodné pro vás, nemusí sedět vaší sousedce. I podle typu postavy je možné efektivněji nastavit způsob stravování i typ cvičení nebo pohybové aktivity, které by měly převládat, aby to vše lépe směřovalo k dosažení vašeho cíle. 

Ektomorf má většinou rychlý metabolismus, a tak nemusí bojovat s enormním ukládáním podkožního tuku (těžko se dostane nad 10 %). Na druhé straně hůře a pomaleji nabírá svalovou hmotu. Pokud ji i nabere, musí poctivě a pravidelně cvičit, aby o ni nepřišel. Mnozí maratonští běžci mají právě tento typ postavy. Člověku s nižší hmotností se automaticky běhá lépe, a tak přirozeně vyhledává vytrvalostní sporty, v kterých má i predispozici dosahovat dobrých výsledků. Mohlo by se tedy zdát, že je to pro něj ideální aktivita. Pravdou však je, že pokud chce přibrat na hmotnosti, měl by kardio aktivity spíše omezit. Nemělo by se zapomínat na to, že ke správnému fungování tělo potřebuje i funkční svalovou hmotu. Tu, jak to již bylo zmíněno, ektomorf buduje těžko a pomalu. A právě proto by se měl věnovat i silovým cvičením. Je ale možné, že příliš intenzivní nebo náročné tréninky s vysokými váhami pro něj nebudou to pravé ořechové. Může tedy upřednostnit cvičení s vlastní hmotností, pilates nebo body ART.

Mezomorfní se vyznačuje sportovní postavou. Má „rychlé geny“, proto do této kategorie spadá mnoho sprintérů. Pokud cvičí silově, rychle nabírá svalovou hmotu. Toto je ten typ postavy, kterému stačí, obrazně řečeno, udělat pár sedů-lehů, aby měl „kostky na břiše“. Jsou pro něj vhodné výbušné typy aktivit, vynikat bude například v běhu na krátkou vzdálenost.

Endomorf lehce nabírá podkožní tuk, a proto se hodnota tělesného tuku lidí s tímto typem postavy jen zřídka dostává pod 20 %. Endomorfovi se hůře hubne, ale má tendenci k nabírání svalové hmoty. Pokud je málo aktivní nebo úplně neaktivní, většinou trpí nadváhou nebo obezitou a koleduje si o problémy s kardiovaskulárním systémem. Aby se vyhnul kilům navíc, musí se pravidelně hýbat. Vhodný typ fyzické aktivity zahrnuje aerobní trénink (rychlá chůze, jogging, běh, jízda na kole), kterým se zredukuje případná nadváha. Ideální je kombinace kardio aktivity s posilováním, jelikož aktivní tělesná hmota – svaly – podporuje rychlejší spalování tuků.

Teď už, vás bude hubnutí bavit. 

Uvedené rozdělení vám může pomoct na cestě za vysněnou postavou. Neberte ho však příliš striktně. Sportovní aktivitu si vybírejte i srdcem. Tak, aby vás bavila a setrvali jste v ní dlouhodobě. Jen tak bude prospívat tělu i duši. A nezapomínejte na různorodost, tedy střídání rozličných druhů pohybu. Tak ať vám to jde!!!

(1 Hlasovat)
Přečteno 131 krát