Známé- neznámé byliny

Doporučený
Zdraví z přírody

Všichni víme, že bychom měli denně jíst různé druhy ovoce a zeleniny. 
Desatero kvítí náš život rozsvítí. Často zapomínáme, že bylinky obsahují také mocné živiny, které mohou posílit naše zdraví a vitalitu.

Byliny jsou extrémně bohaté na živiny. Nejen, že obsahují silné vitamíny, minerály a antioxidanty, ale jsou také vysoce terapeutické. Dokáží odbourat úzkost, stres, pomáhají zvládat emoce...Zde je 10 nejzdravějších kulinářských bylin a jejich výhod: 

1.) Petržel

Často se používá jako ozdoba, mnoho lidí přehlíží léčivé a podpůrné vlastnosti petržele. Tato kadeřavá zelená bylina je bohatým zdrojem antioxidantů, železa, vitaminu C a vitaminu K. Bylo prokázáno, že pomáhá zmírňovat překrvení a záněty v ledvinách a močovém měchýři a má také diuretický účinek. Studie také ukázaly, že petržel může být účinná pro zmírnění zácpy, žaludečních nevolností a zápachu z úst.
Použijte velké množství petrželky jako ozdobu při vaření nebo ji přidejte do salátů a marinád. Dá se také přimíchat do zelených smoothie a koktejlů. 

2.) Oregano

Oregano, jedna z nejúčinnějších a všestranných bylin, nabízí širokou škálu zdravotních výhod. Studie prokázaly, že oregano je antibakteriální, antiparazitní a protiplísňové. Je také vynikající při zmírnění přetížení způsobeného nachlazením a kašlem a může být použit ke zmírnění menstruačních křečí. Je bohatý na vlákninu, železo, mangan, vitamín E, železo, vápník a omega-3 mastné kyseliny. Oregano také obsahuje bohatý zdroj antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, stárnutí a karcinogenům. Je perfektní ve většině italských jídel, Oregano se dobře hodí na pizzu, těstoviny a do salátových dresinků. Výborně se hodí také ke kuřecímu masu, vejcím a sýru. Dá se konzumovat i jako čaj. 

3.) Koriandr

Koriandr má silné detoxikační vlastnosti a může pomoci vytáhnout z těla těžké kovy, jako je rtuť a olovo. Studie také ukázaly, že koriandr může pomoci snížit ztrátu paměti, inzulínovou rezistenci a cholesterol. Koriandr je také účinný pro opětovné  bolesti hlavy. Koriandr se dobře hodí k většině mexických a asijských jídel. Použití do kari, salsy, omáček a dipů. Jen nezapomeňte přidat koriandr na konci vaření, abyste zachovali jeho léčivé vlastnosti. 

4.) Tymián

Ukázalo se, že další nutriční síla, tymián, pomáhá vyčistit hlen, otevřít dýchací cesty a zmírnit infekce dutin. Má antimikrobiální, antibakteriální a antiparazitní vlastnosti a může také pomoci při léčbě onemocnění dásní. Studie také ukázaly, že tymián může pomoci zmírnit dušnost a snížit závažnost bronchitidy. Tymián může také pomoci zmírnit zažívací potíže, zejména po vydatném nebo těžkém jídle. Tymián se hodí do omáček, marinád, nádivek a dušených pokrmů. Lze jej použít i na maso, salátové dresinky a jako čaj. 

5.) Estragon

Estragon se odedávna používal jako lék na bolesti zubů a oteklé dásně. Má také silné trávicí účinky a bylo prokázáno, že léčí zažívací potíže a plynatost. Estragon je silná antibakteriální bylina a může pomoci bojovat s infekcemi a posílit imunitu. Je také stimulantem chuti k jídlu a může být účinný při nespavosti. Estragon se běžně používá ve francouzské kuchyni. Výborně se hodí ke kuřecímu masu, vejci a rybám. 

6.) Kopr

Kopr je přírodní diuretikum a může pomoci zmírnit infekce močového měchýře. Má také antibakteriální vlastnosti a může pomoci uklidnit podrážděný žaludek. Některé studie také ukázaly, že kopr je účinný při snižování hladiny krevního cukru a cholesterolu. Kopr se dobře hodí k většině pokrmů z mořských plodů a lze jej použít do salátů nebo s bramborami. Lze konzumovat i jako čaj. 

7.) Rozmarýn

Rozmarýn, silná protizánětlivá bylina, je skvělý pro snížení bolesti a otoku. Je také antiseptický a bylo prokázáno, že pomáhá snižovat riziko astmatu, onemocnění jater, dásní a srdečních chorob. Je bohatý na vápník, železo, draslík, folát, vitamín B6, C a A. Bylo také prokázáno, že rozmarýnový olej pomáhá zmírnit podrážděný žaludek a snižuje makulární degeneraci. 

8.) Bazalka

Bazalka byla v mnoha kulturách po celém světě považována za posvátnou bylinu. V Indii to byla bylina pohostinnosti a v Itálii symbol lásky. Bazalka má silné antioxidační vlastnosti a působí silně protizánětlivě. Bylo prokázáno, že zmírňuje zažívací potíže a může snížit bolest a otoky kloubů. Bazalka je bohatá na vitamín K, mangan a vitamín A. Bylo také prokázáno, že chrání buňky před radiačním stresem a může snížit závažnost infekcí. Bazalka je mírné diuretikum a může pomoci podpořit krevní oběh. Bazalka se dobře hodí do italských jídel, s rajčaty, do polévek a těstovin.  

9.) Máta

Máta se odedávna používá k léčbě zažívacích potíží. Studie ukázaly, že máta může pomoci zmírnit syndrom dráždivého tračníku, plynatost, žaludeční nevolnost a zažívací potíže. Bylo také prokázáno, že máta posiluje nervový systém a může pomoci poskytnout úlevu od ucpaného nosu a hrudníku. Některé studie také ukázaly, že máta může také pomoci snížit pupínky, akné a suchou pokožku.

Máta se dobře hodí ke kari, salátům, bramborám a hrášku. Lze jej také konzumovat jako čaj nebo studený nápoj. 

10.) Šalvěj

Šalvěj obsahuje bohatý zdroj vitamínu K a bylo také prokázáno, že pomáhá zlepšit paměť. Studie také zjistily, že sloučeniny v šalvějí mohou pomoci snížit účinky Alzheimerovy choroby. Šalvěj také obsahuje fyto estrogeny, které mohou pomoci snížit menstruační křeče a příznaky menopauzy. Šalvěj se dobře hodí k dýni, dýni, máslu, kuřecímu masu a těstovinám. Dokonce i přidání malého množství těchto bylin do jídla každý den může mít obrovský dopad na vaše zdraví a pohodu.

(0 - počet hlasů)
Přečteno 134 krát