Jídlo proti stresu
Jídlo proti stresu

Jídlem proti stresu

Doporučený
Zdraví z přírody

Jídlo, které vás uklidní.

Znáte ho...Asi každý si z dětství pamatujeme z kuchyně různé vůně, rituály příprav svátečního jídla a možná i ten pocit, který jsme měli.

Jak rádi jsme sedávali v kuchyni a pozorovali ten děj okolo vaření a sami se snažili také vařit. V dnešní době stresu, kdy občerstvení s pochutinami je na každém rohu, jíme buď velmi mnoho nebo zase málo. Doma už si téměř nevaříme Také si zapomínáme hlídat skladbu jídla. Pak se zákonitě objevují různé nemoci, kolísání váhy, a horší zvládání stresu a emocí. Než si sáhnete po léku zkuste sáhnout raději po, některé z těchto níže uvedených potravin. Mají sílu uklidnit celý náš organismus.

Zelené, červené nebo modré?

1 Bobulevšech druhů a barev.

Když jsme ve stresu tak většina z nás sáhne po sladkém. Nejde jen o cukrovinky, ale hlavně sladká jídla. Je to evoluční proces. Cukr uvolňuje v těle dopamin, ten v nás navozuje pocit klidu a cítíme se tedy na chvíli v pohodě. Tento reflex nám předali naši předkové a děláme to automaticky. Takže než sáhnete po zmrzlině či jiném sladkém jídle zkuste bobule. (jahody, hroznové víno, ostružiny, angrešt, borůvky, to je jen malá nápověda). 

Vaše tělo vám poděkuje. Obsah antioxidantů, včetně vitamínu C, pomáhá obnovovat a posilovat buňky. Antioxidanty také snižují zánět a mohou zklidnit akutní úzkost i vaši dlouhodobou stresovou reakci. Pochutnáte si a uděláte něco i pro své zdraví.

Ingredience:

½ šálku heřmánkového čaje – heřmánek uvolňuje napjaté svaly a zklidňuje váš centrální nervový systém
1 lžíce chia semínek – pomáhá vašemu tělu zotavit se z nemoci dvakrát rychleji
½ šálku mandlového mléka – obsahuje zdravý tuk, který vám umožní podržet energii ze sacharidů
1 banán – zlepšuje paměť
2 šálky míchaných bobulí – dobrota bohatá na antioxidanty

 

Jak na to?

Přidejte všechny přísady do mixéru (nejdříve pevné)
Smíchejte do požadované konzistence a vychutnejte
Chutná, Vám jogurt? Měl by...
Vřele doporučuji přidat jogurt do každodenního příjmu potravy. Pokud jste vegani, existuje několik úžasných alternativ k tradičnímu mléčnému jogurtu.  Probiotické kultury v jogurtu   přinášejí do vašeho střevního mikro biomu nové kmeny dobrých bakterií a zpřístupňují další živiny pro vstřebávání.
Tím, že svému tělu umožníte rychleji se hojit a vstřebávat živiny, umožníte svému tělu soustředit své energetické rezervy na vyvážení vašich neurotransmiterů a hormonů.

Proč ho jíst?

Miska jogurtu denně a život je bez stresu.

Ingredience:

1/2 šálku čistého řeckého jogurtu – probiotika na hojení střev
1/2 lžičky góji bobule – posiluje imunitní systém + má vlastnosti proti stárnutí
1/2 lžičky kokosových hoblin – chrání mozek před neurodegenerativním onemocněním
1/4 šálku granoly – skvělý zdroj vlákniny  

Instrukce:

Smíchejte všechny ingredience dohromady v misce.
Okamžitě si jídlo s chutí snězte a vychutnejte, NEBO přes noc uzavřete do vzduchotěsné nádoby, aby granola nasála vlhkost z jogurt u!

Mlsáte rádi? Milujete sladké?

Dobré zprávy! Pokud máte chuť na sladké, tak svému tělu uděláte laskavost, když zvolíte hořkou čokoládu před balíčkem Chipsů. Několik studií potvrdilo, že hořká čokoláda okamžitě snižuje stres. Je to více než jen uvolňování serotoninu! Antioxidanty hořké čokolády jdou hluboko a uzdravují systém nadledvin tím, že snižují množství kortizolu (hormonu bojuj nebo uteč) ve vašem systému. V současnosti se také provádějí studie o tom, jak hořká čokoláda ovlivňuje mozek. Vypadá to, že hořká čokoláda může snížit zánět v mozku, což znamená, že může proudit více krve a můžete se snadněji učit/uchovávat nové informace! 

 Chvíle pohody s...

Tmavá horká čokoláda na posílení mozku.

Ingredience:

1 šálek mandlového mléka – obsahuje složku zdravého tuku, který vám umožní držet energii ze sacharidů.
1 lžíce hořké čokolády – dobrota pro zlepšení nálady a uzdravení mozku.
1 lžíce čistého javorového sirupu/medu – jen pro oslazení.
Špetka mořské soli – pro vyvážení chuti. 

Instrukce:

Vše přidejte do hrnce
Zvyšte teplotu na středně vysokou
Nepřetržitě šleháme, dokud není směs hladká a prohřátá
Pak už zbývá jen s chutí vypít a užít si příjemné pocity z vůně i chuti horké čokolády

Víte co milují koně?

Oves se může zdát jako nevýrazná snídaňová potravina, ale ve skutečnosti obsahuje   složky, které léčí nervový systém.
Většina lidí ví, že oves je zdravým zdrojem vlákniny, která udržuje BM v pohybu. Věděli jste ale, že beta-glukany v ovsu mají také sílu vyrovnávat hladinu cholesterolu a cukru v krvi? 
Oves je nabitý vitamíny B, které vaše tělo potřebuje k tvorbě hormonů snižujících stres! Gramin je chemická sloučenina obsažená v ovsu, která má schopnost uklidnit centrální nervový systém. Jeho obsah alkaloidů dokáže vyrovnat vyčerpaný systém nadledvin a uklidnit vás, aniž byste si zdřímli! 
Skvělé na ovsu je, že existuje tolik různých způsobů, jak oves dostat do vašeho každodenního života. Můžete si dát ovesnou kaši k snídani, přidat ji do smoothie, hodit si šálek ovsa do koupele, jíst ovesné otruby nebo pít čaj z ovesné slámy! 

Recept na výživný čaj

Ingredience:

1 lžíce ovesné slámy – léčí nervový systém (koupíte v DM)
0,5 lžíce kopřivy – podporuje zdraví krve
0,5 lžíce vojtěšky – posiluje vnitřní tkáně těla
1 lžíce meduňky – dodá trochu energie a zároveň vám pomůže soustředit se
1 lžíce šípků – velký zdroj vitamínu C

Instrukce:

Zalejte horkou vodou
Louhujte alespoň 6 minut
Pijte 2krát denně velký hrnek

Tvrdé může být lahodné.

Po pravdě řečeno, všechny ořechy jsou pro vás dobré (pokud nemáte alergii!). Nejen, že jsou zdravým zdrojem dobrých bílkovin a zdravých tuků, ale mají vysoký obsah některých mikroživin, které mohou ve vaší běžné stravě chybět. 
Konkrétně para ořechy přinášejí selen do vašeho jídelníčku. Málokdo si představí selen, když vyjmenují potřebné vitamíny a minerály, ale selen je důležitý antioxidant, který zastavuje řetězovou reakci zánětu v těle.
Vědci v současné době studují vliv zánětu na poruchy nálady, jako je úzkost a deprese. Již víme, že zánět je spojen s nepohodlím a mnoha chorobnými stavy. Vždy je tedy dobré těch antioxidantů zařadit do našeho jídelníčku co nejvíce.

(0 - počet hlasů)
Přečteno 150 krát